22.7 C
De Bilt

Meierijstad zet met fluisterboot in op meer waterbeleving van de Aa

Meierijstad – Vanaf vandaag kunnen inwoners en bezoekers een vaartocht met de fluisterboot op de Aa maken. De boot vaart een traject van ruim 3 kilometer vanaf de brug aan de Hoogstraat in het centrum van Veghel tot aan de stuw voor de Kilsdonkse molen. De gemeente zet onder andere met deze fluisterboot in op meer waterbeleving als toegevoegde waarde voor toerisme en recreatie in Meierijstad.

Schipper

Schipper Martijn Dickerscheid van de Stichting Varen in Veghel en Natasja de Groot van de bibliotheek en het Toeristisch InformatiePunt Veghel verrichtten op traditionele wijze en met duurzame bubbels de scheepsdoop van de fluisterboot. Hiermee werd de lancering van de fluisterboot op de Aa een feit. Wethouder Recreatie Toerisme & Coby van der Pas onthulde bij de brug aan de Hoogstraat informatiepaneel met informatie over de fluisterboot en de vaar- en wandelroute.

Prachtige beek in Veghel

‘De Aa is een prachtige beek die dwars door het centrum van Veghel loopt. Met de fluisterboot willen we onze eigen inwoners en bezoekers verleiden om te gaan varen en op deze manier de Aa, het omringende landschap van de Aa-broeken en de verhalen (nog) beter te beleven en er volop van te genieten, aldus wethouder van der Pas.

Kilsdonkse molen

Het initiatief werd mede mogelijk gemaakt door een goede samenwerking met Waterschap Aa en Maas. ‘Al enkele jaren kunnen we varen op de Aa van kasteel Heeswijk tot aan de Kilsdonkse molen. Door dit nieuwe vaartraject richting Veghel hieraan te verbinden ontstaat een nog mooiere waterbeleving en ervaring’, aldus de heer Peter van Dijk, bestuurder Waterschap Aa en Maas. Een waterbeleving die werd onderstreept door stadsdichter Rick Terwindt die over deze M100 plek, één van de mooie (100) locaties van Meierijstad, een gedicht voordroeg.

Fluisterboot

Het fluisterbootconcept is een vaartocht over de Aa onder begeleiding van een schipper en een
gids. De boot is geschikt voor max. 8 personen. Gelet op de huidige coronatijd wordt dit aantal nu aangepast en beperkt naar de geldende regelgeving. Op vrijdag, zaterdag en zondag worden dagelijks 2 tochten gevaren. In ieder geval gedurende het seizoen (maart-oktober).

De gids aan boord vertelt een veelzijdig verhaal over de Aa als beek, de relatie met Veghel, de natuur en de ecologie, het werk van het Waterschap, de stuw en de vistrap, landgoed Zwanenburg en de Kilsdonkse Molen. De fluisterboot start bij de aanlegsteiger nabij de Markt en eindigt bij de aanlegsteiger voor de stuw in de Aa bij de particuliere historische buitenplaats Landgoed Zwanenburg. Hier ga je aan wal en loop je onder begeleiding van de gids via het prachtige natuurlandschap van het landgoed, met toestemming van de landgoedeigenaar, naar de Kilsdonkse molen.

Ook meevaren?

De Stichting Varen in Veghel gaat onder voorzitterschap van schipper Martijn de vaartochten exploiteren. Het Toeristisch Informatie Punt in de bibliotheek op de markt in Veghel zet zich in voor de marketing, kaartverkoop, reserveringen en opleiding en begeleiding van gidsen/schippers. Reserveren kan via www.bezoekmeierijstad.nl.

Toeristische koers

In de toeristisch recreatieve visie van de gemeente zijn de rivieren Aa en Dommel als blauwe aders aangegeven, waar (meer) waterbeleving van toegevoegde waarde is voor toerisme en recreatie. Daarom is dit thema ook opgenomen in het uitvoeringsprogramma behorende bij de visie. ‘Ik ben blij dat de gemeente het initiatief heeft genomen om uitvoering te geven aan deze toeristische koers zodat wij als Stichting ook daadwerkelijk kunnen koersen en varen op de Aa en onze inwoners en bezoekers, zeker ook met onze verhalen, een leuke en inspirerende dag kunnen bieden’, aldus Martijn Dickerscheid, bestuurder van Stichting Varen in Veghel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio