7.5 C
De Bilt

Meierijstad doet mee aan proef met thuiswerken

Bij zo’n 600 adressen in de wijk Borne in Schijndel valt een dezer dagen een flyer op de mat. Hierin daagt de gemeente Meierijstad de wijkbewoners uit om op dinsdag 28 november een dag thuis te werken. De flyer bevat een bon voor een gratis kopje koffie of thee op die dag in de bibliotheek in de wijk; een kans om even de benen te strekken en andere thuiswerkers te ontmoeten. De proef maakt deel uit van een aanpak van SmartwayZ.NL.

Minder en minder vaak met de auto

In de ochtend- en avondspits loopt het verkeer vast op de wegen in en rondom Meierijstad. Bedrijven in Meierijstad en hun werknemers hebben daar last van; vertraging kost bedrijven tijd en dus geld. Uitbreiding van de wegcapaciteit is de komende jaren niet te verwachten. Uit die hoek komt voorlopig geen oplossing. Anders en minder vaak reizen is de enige manier om vertraging te voorkomen. Zoals reizen buiten de spitstijden, reizen per fiets én vaker ’n dagje thuis werken.

Kortom gedragsverandering. In Meierijstad zetten Platform Ondernemend Meierijstad (POM) en gemeente via een werkgeversaanpak méérjarig in op fietsstimulering; want 50% van de werknemers die binnen 10 km van het werk woont, reist nu nog per auto. Daar is dus de meeste winst te behalen.

Thuiswerkdag Meierijstad als proef

Wethouder Jan van Burgsteden: “We verwachten niet dat deze ene thuiswerkdag er direct voor zorgt dat mensen blijvend een omslag maken. Maar we doen graag mee aan de proef; Het is een ludieke manier hier aandacht voor te vragen. We hopen dat we met alle maatregelen een beweging op gang brengen die tot de gewenste gedragsverandering leidt: minder vaak met de auto naar het werk en áls je met de auto reist, dan buiten de spits.”

uc?id=1bGTYFGKumzVaiLFI0 WPdcORdStCbuht

Sturen op gedragsverandering

Thuiswerken betekent minder druk op de wegen en dat houdt een regio aantrekkelijk. Om automobilisten hiertoe te verleiden heeft SmartwayZ.NL met Brainport Bereikbaar verschillende thuiswerkinterventies ontwikkeld en getest. In de eerste proefgemeente Gemert-Bakel leidde een soortgelijke thuiswerkdag tot maar liefst 14% minder woon-werkverkeer met de auto.

Over SmartwayZ.NL

SmartwayZ.NL is hét innovatieve mobiliteitsprogramma om Zuid-Nederland bereikbaar te houden. Meer dan 200 partners werken binnen het programma samen, waaronder provincies Noord- Brabant en Limburg, Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio