7.7 C
De Bilt

Alle openbare gebouwen toegankelijk gemaakt in Meierijstad voor mensen met een beperking

Gemeente Meierijstad vindt het belangrijk een toegankelijke gemeente te zijn, waar iedereen mee kan doen. Dat geldt ook voor alle openbare gebouwen. Dat wil onder andere zeggen dat iedereen, ook mensen met een beperking, zonder obstakels openbare gebouwen kan bezoeken. In de afgelopen 4 jaar zijn alle ruim 80 openbare gebouwen waarvan gemeente Meierijstad eigenaar is, aangepast. Deze gebouwen zijn nu toegankelijk voor iedereen.

Stichting Toegankelijk Meierijstad (STM) bracht in 2019 de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van de ruim 80 (openbare) gebouwen van de gemeente Meierijstad in kaart. Uit het rapport van STM bleek dat er ongeveer 140 kleine en grotere aanpassingen in 41 gebouwen nodig waren om de toegankelijkheid te verbeteren. De gemeente is hiermee aan de slag gegaan en heeft de aanpassingen uitgevoerd. Alle openbare gebouwen ontvangen nu het toegankelijkheidskeurmerk.

Keurmerk toegankelijkheid openbare gebouwen

Gemeenschapshuis Den Hazenpot in Boerdonk mocht op 13 december als afsluiting van dit project het keurmerk voor toegankelijkheid in ontvangst nemen uit handen van wethouder Johan van Gerwen en voorzitter Riens van Raaij van STM. Johan van Gerwen: “We zijn blij dat nu alle openbare gebouwen van gemeente Meierijstad voor iedereen volledig toegankelijk zijn en we bedanken de vrijwilligers van STM voor het screenen van de gebouwen, meedenken en adviseren. Zo komen we weer een stap dichterbij een Meierijstad waarin iedereen mee kan doen”.

Sticker toegankelijkheidskeurmerk
Beeld: gemeente Meierijstad

Winkelschouw

In dit kader heeft ook in de afgelopen periode een winkelschouw plaatsgevonden door STM waarbij de winkels in Meierijstad zijn bezocht om te bekijken in hoeverre ze toegankelijk zijn. De winkeliers kregen tijdens de schouw tips ter verbetering van de toegankelijkheid. Als de winkel voldoet aan de toegankelijkheidseisen dan is dit zichtbaar aan het bijgaand logo aan de muur/etalage.

Hoge Nood-app

Een belangrijk aspect van toegankelijkheid is het beschikbaar zijn van voldoende openbare toiletten in de gemeente. Om dit zichtbaar te maken voor gebruikers bestaat de Hoge Nood app. Op dit moment hebben ruim 50 locaties in Meierijstad zich aangemeld bij deze app. Het betreft locaties als gemeenschapshuizen, benzinestations, zorginstellingen, winkels, horeca, sportaccommodaties, supermarkten en andere openbare gebouwen, waar men tijdens openingstijden terecht kan. De gemeente roept winkels, bedrijven en andere organisaties op zich aan te melden bij STM (info@toegankelijk-meierijstad.nl) als men een toilet heeft, dat openbaar toegankelijk is.

Openbaar toilet Schijndel 24/7 open

Ook het openbaar toilet in de Glazen Boerderij is in de Hoge Nood app terug te vinden. Deze is 24/7 beschikbaar en met een QR code te openen. De deur is te vinden aan de Marktzijde.

Landelijke score

Onlangs is uit onderzoek van Maag, Lever en Darm Stichting in samenwerking met de HogeNood bekend geworden dat Meierijstad tot de 20% meest toiletvriendelijke gemeentes in Nederland behoort (nr 60 van de 342 gemeentes).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio