19 C
De Bilt

Politie en gemeente Meierijstad zetten escaperoombus in om jongeren bewust te maken van gevaren cybercrime

Bericht in de escaperoombus: “Marije, ik heb je account gehackt. En nu heb ik een paar pikante foto’s van jou. In deze mail stuur ik je alvast een voorproefje. Ben benieuwd wat je ouders hiervan vinden. Wil je dat niet? Betaal me dan 200 in bitcoins of ik zet alle foto’s online…”

Met deze tekst begint de escaperoom BL@CKMAIL die van 28 maart tot en met 6 april op verschillende plekken wordt ingezet in de gemeente Meierijstad. De escaperoombus wordt ingezet bij jongerencentra, bij scholen voor de leerlingen zelf en in de verschillende centra.

In de bus krijgen jongeren tussen de 13 – 25 jaar (in groepjes van maximaal vier jongeren) twintig minuten de tijd om vier opdrachten te doen. Als ze alle opdrachten succesvol afronden en de juiste codes invoeren, voorkomen ze dat
de foto’s van Marije online komen.

De kracht van het spel zit in het gesprek na afloop. Dan gaan politieagenten, jongerenwerkers en boa’s in gesprek met de jongeren over de gevaren. Over de bedreigingen en afpersingen die hier uit voort vloeien, de schaamte en wat je kan doen als je toch slachtoffer bent geworden.

Datums en locaties escaperoombus

De bus is voor jongeren tussen de 13-25 jaar gratis en op de volgende tijdstippen te vinden in de gemeente:

  • 3 april vanaf 16:00u Jongerencentrum Honk1224 Sint-Oedenrode
  • 4 april vanaf 16:00u Jongerencentrum Bizzi Schijndel
  • 5 april vanaf 16:00u Centrum Sint-Oedenrode
  • 6 april vanaf 14:00u Centrum Veghel
  • 6 april vanaf 19:00u Centrum Erp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio