4.3 C
De Bilt
maandag, 27 maart 2023

Rechtswinkel Meierijstad ongekend populair

Begin dit jaar kwamen Rodrigo van Asseldonk en Vince van Hoesel met het idee om een juridisch loket (rechtswinkel) te openen in de gemeente Meierijstad. Sinds september zijn zij met een groep studenten iedere maandag aanwezig in de Bibliotheek (Veghel) om de inwoners van de gemeente te voorzien van kosteloos juridisch advies. “Het loopt als een trein, wij hebben inmiddels al 100 adviezen geschreven en zijn uitgebreid van een team van 6 naar 20 studenten”, aldus de oprichters.

Naast het schrijven van adviezen is de rechtswinkel op meerdere fronten actief. Zo hebben de rechtswinkeliers meegelopen met de editie 2022 van de Krollenloop afgelopen september. Daarnaast gaat de Rechtswinkel op bezoek bij meerdere lezingen van kantoren uit de gemeente. “Je leert niet alleen veel van zo’n lezing, het is ook een mooi aangrijpingspunt voor de studenten om een stageplek te zoeken”, aldus Vince en Rodrigo.

Stageplek voor meerdere studenten

Meerdere studenten hebben via deze lezingen al een stageplek of baan aangeboden gekregen. Wij zien dat dit heel nuttig is voor zowel student als kantoor en daarom hebben wij de laatste tijd hard ingezet op de uitbreiding van onze partner kantoren. Zo hebben hebben we Bouwman advocaten en SVN notarissen kunnen toevoegen aan ons lijstje met sponsoren.

Meer dan een rechtswinkel?

De rechtswinkel is een laagdrempelig maatschappelijk loket voor de inwoners van meierijstad waar ze terecht kunnen met al hun juridische vragen. Maar ze willen meer zijn dan een rechtswinkel. Daarom heeft het bestuur besloten om ook lezingen te organiseren voor de inwoners van meierijstad. In deze lezingen zullen verschillende actuele onderwerpen aan bod komen die van belang zijn voor de inwoners of waarvan zij op de hoogte moeten zijn. Denk bijv aan de hoge energierekeningen en het feit dat wij al veel mensen hiermee geholpen hebben.

We zien dat juridische hulp een actueel topic is geworden. Daarnaast is onze samenleving behoorlijk aan het moderniseren en we willen daarom naast het geven van fysieke lezingen de inwoners ook online kunnen voorzien van juridische hulp. Aankomend jaar zullen er op onze social media kanalen daarom ook blogs en vlogs verschijnen waar een actueel onderwerp wordt besproken. Houd onze kanalen hiervoor op de hoogte, deze zijn te vinden op onze website: www.rechtswinkelmeierijstad.nl

Bibliotheek

Toen de twee rechtenstudenten met hun idee kwamen resteerde hun nog een stap: het vinden van huisvesting. De bibliotheek ontving hen met open armen en wilde graag hun steentje bijdragen aan dit initiatief en stelde daarom hun ruimte beschikbaar voor de Rechtswinkel. Een aantal maanden verder kan de de Bibliotheek stellen dat zij zeer tevreden is met de samenwerking en uitbreiding van rechtswinkel meierijstad….

“Als Bibliotheek zijn we trots de Rechtswinkel te mogen faciliteren. De Rechtswinkel vult de maatschappelijk-educatieve rol van de Bibliotheek prachtig aan. Met alle cursussen binnen het DigiTaalhuis, het Informatiepunt Digitale Overheid, Geld en Zo en de jaarlijkse Belastingspreekuren bieden we iedereen in Meierijstad op een laagdrempelige manier informatie, advies en de mogelijkheid je te ontwikkelen. Gratis en laagdrempelig juridisch advies is een logische aanvulling daarop. Het is mooi om te zien hoe de Rechtswinkel in een tijdsbestek van vier maanden al echt een begrip is geworden. Veel mensen vinden hun weg naar de Rechtswinkel en blijven wekelijks hun weg naar de Rechtswinkel vinden, wat aan de organisatiekant al snel voor een doorontwikkeling heeft gezorgd. Mooi om te zien!”

Cliënten

Dat cliënten geholpen worden is het belangrijkst en het punt waar het om moet draaien. Het is daarom mooi dat de rechtswinkel al een groot aantal positieve reacties heeft ontvangen via haar inbox. Zo hebben we ook iemand geholpen die een LOI cursus tegen eigen wil in had afgesloten. Met een voorbeeldbrief en een advies in haar hand werd zij in het gelijk gesteld en ontving zij het gehele bedrag de volgende maand weer terug op haar rekening.

Quote cliënt

“Een tijdje geleden ben ik in contact gekomen met Stichting rechtswinkel Meierijstad. De aanleiding hiervoor was omdat ik een flink bedrag moest betalen aan een bedrijf wat erg onterecht was. Steeds werd mij van alles beloofd door het bedrijf aan de telefoon, maar het werd alleen maar erger. Uiteindelijk kreeg ik verschillende brieven dat ik een bedrag over moest maken voor een bepaalde datum anders zouden er verdere stappen worden ondernomen. Ik heb met pijn in mijn hart toen toch het bedrag over gemaakt, er was geen andere keus in mijn ogen.

Bijna hoop opgegeven

Hierna heb ik nogmaals contact met het bedrijf gezocht, maar er werd totaal niet nagedacht of een oplossing aangeboden. Ik gaf de hoop op, totdat ik een advertentie voorbij zag komen van stichting rechtswinkel meierijstad. Ik kon direct online een afspraak inplannen en de volgende dag kon ik er al terecht. Ik was benieuwd wat me toe wachten stond, maar had in mn hoofd de hoop al redelijk opgegeven. De volgende dag kon ik er naartoe. Ik werd erg gastvrij ontvangen, waardoor het al meteen goed voelde.

Ik kon mijn verhaal echt doen

Ik kon mijn verhaal doen, ze namen alle tijd voor me en stelde de nodige vragen. Ik ging met een goed gevoel naar huis. Ik hoefde gelukkig niet lang te wachten op mijn advies. Hier stond een voorbeeldbrief in waarmee ik het nog een keer kon proberen. Ik ging meteen die brief invullen met mijn gegevens en doorsturen naar het betreffende bedrijf. Een paar dagen later kreeg ik reactie dat ik mijn geld terug zou krijgen.

Daadwerkelijk gelukt

Ik was al heel blij, maar geloofde het pas als ik het daadwerkelijk terug zou hebben. En net zo was het, weer een paar dagen later was mijn geld terug. Ik wil stichting Meierijstad enorm bedanken, hun waren echt mijn laatste hoop en het is ze gewoon gelukt. Ik ben geweldig geholpen en ze gingen heel professioneel te werk. Nogmaals, super bedankt & ik zou dit iedereen aanraden!”

Studenten

Groei is alleen maar mogelijk door ambitieuze rechtenstudenten die hun studie in de praktijk willen brengen en die de inwoners van meierijstad een warm hart toe willen dragen. Het is daarom ook niet gek dat het studententeam van rechtswinkel meierijstad van 6 naar 15 studenten is gegroeid.

Lola van der graaf: Sinds oktober mag ik mijzelf rechtswinkelier van de rechtswinkel Meierijstad noemen. Ik zit in het tweede jaar van de opleiding HBO-rechten op de Juridische Hogeschool in Tilburg. Op social media zag ik voorbijkomen dat de rechtswinkel Meierijstad vrijwilligers zocht. Dit wekte bij mij nieuwsgierigheid en enthousiasme op. Ik heb vervolgens gesolliciteerd en ben aangenomen.

De afgelopen maanden heb ik enkele adviezen geschreven. Het mooie hieraan vind ik dat ik mijn kennis uit mijn studie kan toepassen en ervaring in de praktijk op doe. Hier leer ik veel van. Naast het werk als rechtswinkelier heb ik een aantal leuke en interessante lezingen en activiteiten mogen bijwonen georganiseerd voor of door de rechtswinkel.

Ik kan het iedere rechtenstudent aanraden om zich aan te sluiten bij de rechtswinkel Meierijstad. Je studie in de praktijk brengen door middel van spreekuren is leuk maar wat nog leuker is is om hier een baan aan over te houden. Zo hebben al minstens 2 studenten via onze aangesloten partners kantoren een baan gevonden in de juridische sector. Om nog maar te zwijgen over de algemene ledenvergadering onder het genot van een drankje in de Veghelse kroeg Fellow en Friends.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio