12.3 C
De Bilt

Samen tegen voedselverspilling in Meierijstad

Veghel – Het tegengaan van voedselverspilling is en blijft een belangrijk thema. Wereldwijd zijn mens en milieu gebaat bij een duurzaam gebruik van voedingsmiddelen. Stichting Samen Tegen Voedselverspilling organiseert van 11 tot en met 17 september 2023 de vijfde editie van de Verspillingsvrije Week.

Voedselverspilling

Hierbij wordt heel Nederland uitgedaagd om een week lang zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Vele bedrijven, organisaties en gemeenten, waaronder gemeente Meierijstad en de bibliotheken in Meierijstad (NOBB) ondersteunen deze Verspillingsvrije Week. Meer informatie en handige tips zijn te vinden op www.samentegenvoedselverspilling.nl

Voedsel wordt met veel zorg en aandacht gemaakt. Het legt vaak een hele reis af voor het op je bord ligt. Bovendien kost de productie en het vervoer veel energie. Weggooien is dus zonde. Slim koken, kopen en bewaren kan een positieve bijdrage leveren aan het terugdringen van voedselverspilling. Door één week lang niks te verspillen, worden drie borden eten en tien glazen drinken gered van de afvalbak en gootsteen. Per jaar is dat zo’n 34 kilo eten en omgerekend is dat zo’n € 120 per persoon.

Ook bij voedselproducerende en verwerkende bedrijven is er ruim aandacht voor het vraagstuk. Het landelijke Circular Food Center, welke op De Noordkade in Veghel is gevestigd, heeft de ambitie om 1 miljard kilo minder voedsel te verspillen. Daarmee zou de doelstelling van Verenigde Naties om in 2030 voedselverspilling te halveren ten opzichte van 2015, behaald kunnen worden.

Gratis informatie

In de bibliotheken van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode en in het gemeentehuis in Veghel kunnen bezoekers tijdens de Verspillingsvrije Week meer te weten komen over het tegengaan van voedselverspilling. Er zijn op deze locaties gratis kook- en receptenboekjes, koelkast- en vriezerstickers, alsook maatbekers verkrijgbaar voor het slim en duurzaam omgaan met voedingsmiddelen. Voor deze producten geldt: op is op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio