2.8 C
De Bilt

Website gemeente Land van Cuijk slaagt voor strenge toegankelijkheidstoets!

De gemeentelijke website van Land van Cuijk moet toegankelijk zijn voor zo veel mogelijk mensen. Oók voor mensen met een beperking. Er zijn internationale richtlijnen voor toegankelijkheid van informatie op websites en daaraan is de gemeentelijke website getoetst.

We beschikken daarmee over een site die ook toegankelijk is voor mensen met een visuele, auditieve, verstandelijke en motorische beperking. Ook mensen met kleurenblindheid, mensen met dyslexie en mensen die Nederlands als tweede maal spreken, hebben baat bij een toegankelijke website. Zowel de technische als de inhoudelijke toetsing ging goed en dat betekent dat de site aan de hoogste eisen voor toegankelijkheid voldoet.

Burgemeester trots op resultaat

“Ik ben natuurlijk ongelooflijk blij met deze uitslag”, vertelt burgemeester Hillenaar. “Ik ben nog veel blijer met de achterliggende gedachte, dat je er als gemeente voor zorgt dat iedereen mee kan doen. Dat we er alles aan doen om de gemeentelijke dienstverlening en informatie voor zo veel mogelijk mensen beschikbaar en toegankelijk te maken. Wist je dat mensen met een visuele beperking vaak gebruik maken van speciale voorleessoftware om websites te kunnen lezen?

Burgemeester Hillenaar tekent de toegankelijkheidsverklaring
Burgemeester Hillenaar tekent de toegankelijkheidsverklaring – Foto: gemeente Land van Cuijk

Om dat goed te kunnen, moet de site aan allerlei voorwaarden voldoen. Voor mensen met een beperkt gehoor is het belangrijk dat we filmpjes ondertitelen en het is voor iedereen prettig wanneer er in begrijpelijke taal wordt geschreven. Ook daar is veel aandacht voor geweest bij het inrichten van deze website.”

De proef op de som met website

Burgemeester Hillenaar was onder de indruk van het bezoek aan de in Grave wonende Wim Pierik. De heer Pierik liet zien hoe hij, ondanks zijn visuele beperking, de gemeentelijke website tóch goed kon lezen. Hij maakte daarbij gebruik van zowel voorleessoftware als een braille leesbalk. Pierik benadrukte dat het voor hem, én mensen die met andere beperkingen te maken hebben, van groot belang is dat sites worden ingericht met inachtneming van de webrichtlijnen. Van dit bezoek is een kort filmpje [De gemeentelijke website is volledig toegankelijk verklaard – YouTube] gemaakt.

Blijvend aandacht voor toegankelijkheid

Natuurlijk was de website al sinds 1 januari 2022 in de lucht en bruikbaar. Om echter alle puntjes op de i te krijgen en te voldoen aan alle technische en tekstuele toegankelijkheidseisen waren nog enkele maanden langer nodig. Op 14 juli is de audit uitgevoerd door een onafhankelijk bureau. In bijbehorend rapport staat dat de gemeentelijke site voldoet aan de richtlijnen conform WCAG 2.1 AA (Web Content Accessibility Guidelines). Op de pagina Over deze site vind je onder het kopje “Toegankelijkheid” meer informatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio