9.4 C
De Bilt

Wijk de Bunders uitgekozen voor project Gezonde Buurt!

De wijk De Bunders in Veghel is, vanuit het landelijke project Gezonde Buurten, uitgekozen voor de aanleg van speel- en ontmoetingsplekken. Vanmiddag konden de buurtbewoners op verschillende plekken en op verschillende manieren hun dromen, ideeën en wensen hiervoor meegeven. En dat gebeurde volop!

Voor en door de buurt

Buurtbewoners deelden hun ervaringen over de buurt. Ook hingen ze, onder het genot van een hapje en een drankje, hun wensen in de kerstboom. In wijkgebouw De Spil tekenden en knutselden buurtbewoners hun droombeelden. En in sporthal De Bunders gaven jongeren hun ideeën mee.

Jantje Beton en IVN Natuureducatie zijn in 2017 gestart met het project Gezonde Buurten. Dit is een doe-project waarbij alle wijkbewoners, van jong tot oud, van het begin af aan meedenken over wat er beter kan in hun buurt op het gebied van natuur, spelen, bewegen en ontmoeten.

Jantje Beton, IVN, JOGG (gezonde jeugd, gezonde toekomst) gemeente Meierijstad, Wijkraad de Bunders en Ons Welzijn ondersteunen de buurt vervolgens om de plekken in te richten. Het project wordt gefinancierd door het ministerie van VWS.

Op naar een Gezonde Buurt

Een Gezonde Buurt is een mooie oplossing voor een aantal maatschappelijk ontwikkelingen. Het zorgt ervoor dat de natuur weer een plek in een wijk krijgt. Het daagt kinderen, die weinig bewegen, uit om lekker te gaan rennen of fietsen. Ouderen kunnen er elkaar ontmoeten. En het zorgt voor sociale verbinding in een wijk, want door de verschillende activiteiten leer je elkaar beter kennen.

Dit is inmiddels al in 13 buurten in Nederland mogelijk gemaakt en vanaf het najaar 2022 komen er nog 9 nieuwe plekken bij. Eén daarvan is dus in Meierijstad! Wethouder Johan van Gerwen is blij met de keuze: “Meierijstad wil graag een gezond en gelukkig leven stimuleren. Een groene(re) en gezonde(re) buurt helpt daarbij. Ik ben heel blij dat dit nu in De Bunders concreet vorm krijgt. Dit project biedt de kans om samen mooie plekken te maken in de wijk.”

Verbeterpunten

Naast de ideeën die vandaag aangedragen zijn door de aanwezige buurtbewoners, worden ook de verbeterpunten die naar voren kwamen uit de enquête die de wijkraad heeft gehouden, meegenomen. Dat geldt ook voor de resultaten die uit eerder gehouden droomsessies met kinderen van de scholen in de Bunders, naar voren kwamen.

De Bunders

Janny Engelmoer, voorzitter van Wijkraad De Bunders: ‘Vorig jaar heeft onze wijkraad door middel van een enquête aan alle bewoners van De Bunders vragen gesteld over wensen en behoeften op het gebied van groen, sporten, bewegen en gezond leven in onze mooie wijk. De aanbevelingen, die hieruit kwamen, zijn verwerkt in een plan van aanpak. Op basis van dit plan heeft de gemeente subsidie aangevraagd bij het Gezonde Buurten-programma van Jantje Beton en IVN. De subsidie is toegekend! We zijn hier natuurlijk erg trots op!

De Bunders gezond en groen houden, met zoveel mogelijk input van bewoners, is een belangrijk doel en thema van onze wijkraad. Hiernaast houden we ons onder meer bezig met leefbaarheid en veiligheid. Deze middag hebben we met een aantal leden van Wijkraad De Bunders bij de grote Kerstboom gestaan om te kijken wat er zoal leeft in onze wijk. Het is hartverwarmend om mensen zo betrokken en actief bezig te zien. Het was een geslaagde middag.’

Ontdekkingsfase

Na deze ontdekkingsfase volgt de fase van dromen en ontwerpen. De projectleiders willen hiervoor een initiatiefteam vormen van buurtbewoners. Samen met deze bewoners wordt dan de beste plek gekozen en bekeken we hoe die plek aan te pakken. Dan gaat een ontwerper aan de slag en wordt het conceptontwerp voorgelegd aan de buurt.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio