17.2 C
De Bilt

Succesvolle winkelschouw Meierijstad op toegankelijkheid: 85% voldoet al!

Stichting Toegankelijk Meierijstad (STM) heeft in opdracht van de gemeente een winkelschouw uitgevoerd. Daarbij zijn 299* detailhandelszaken bezocht en geschouwd door diverse teams van vrijwilligers van STM.

De toets is uitgevoerd op basis van de normen die in het handboek Toegankelijkheid zijn beschreven. Er is getoetst op toegang en gebruik met een rolstoel, rollator of kinderwagen. Van de 299 detailhandelszaken voldeden 254 (85%) aan de normen. Deze zaken hebben allen de sticker van Toegankelijk Meierijstad voor op de toegangsdeur ontvangen.

Op de volgende aspecten is de toets uitgevoerd:

 • Obstakelvrij naar de ingang kunnen.
 • Bij de ingang en in het pand zijn geen drempels hoger dan 2 cm. Indien een drempel de 2
  cm hoogte overschrijdt, is er een hellingbaan of oprijplaat aanwezig die niet te steil is.
 • Geen roosters met spijlen of vakken die openingen van 2 cm overschrijden.
 • Vrije breedte van deuropeningen is tenminste 85 cm.
 • Weerstand van een draaideur is niet te groot.
 • Vloer moet berijdbaar of beloopbaar zijn (vlak, stroef, geen hellingen)
 • Gangbreedte in winkels is tenminste 90 cm.
 • Zelfstandig betalen met pinapparaat is mogelijk vanuit een rolstoel.
 • Indien een paskamer onvoldoende ruimte biedt, de mogelijkheid om kleding thuis te mogen
  passen.

Bijzonder tevreden over resultaten winkelschouw

Riens van Raaij voorzitter STM, “Wij zijn bijzonder tevreden over de resultaten van de winkelschouw. Nagenoeg iedereen die we hebben aangeschreven, heeft ook daadwerkelijk deelgenomen aan de schouw. Ten opzichte van 10 jaar geleden is er een flinke vooruitgang geboekt, zeker op het gebied van pinnen vanuit de rolstoel”.

Rik Compagne, wethouder inclusie: “Deze winkelschouw is een belangrijke graadmeter als het gaat om fysieke toegankelijkheid in de centra. Goed om te zien dat het overgrote deel van de detailhandelszaken in Meierijstad voldoet aan de gestelde normen. We spreken onze waardering en dank uit voor Stichting Toegankelijk Meierijstad die deze schouw heeft uitgevoerd en voor de ondernemers die meegewerkt hebben”.

Waardering

Alle deelnemende detailhandelszaken hebben een rapport gekregen met bevindingen rondom toegankelijkheid. De zaken die voldeden aan de toets hebben allen van STM een sticker gekregen die zij zichtbaar bij ingang van hun winkel kunnen plakken.

De deelnemers die niet voldeden aan de toets hebben aanwijzingen gekregen om hun pand alsnog toegankelijk te maken. Een aantal daarvan hebben zelfs snel na de schouw aan STM gevraagd om terug te komen omdat ze de aanwijzingen al hadden opgevolgd. Zij hebben alsnog de toets van toegankelijkheid behaald.

STM en gemeente Meierijstad spreken haar dank uit voor de getoonde medewerking. Vele ondernemers waren ook erg enthousiast over de schouw.

Oproep

Nu de winkelschouw achter de rug is, staat het volgende project al in de steigers. Het schouwen van de horecabedrijven. Daarvoor zoekt STM nog vrijwilligers. Inwoners kunnen daarvoor contact opnemen met info@toegankelijkmeierijstad.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio