Nieuwegein – Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden voert de komende weken extra zoetwater aan naar West-Nederland om daar verzilting tegen te gaan. Dit gebeurt via drie routes. Op één van die routes, namelijk op de Leidsche Rijn tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en Harmelen, geldt vanaf maandag 18 juli 12.00 uur een vaarverbod in verband met het aanzetten van gemaal De Aanvoerder. De stroming op alle routes is sterker en de waterpeilen kunnen hoger zijn dan normaal. De sluis in Bodegraven wordt beperkt geschut, om zoveel mogelijk water door te kunnen laten naar het westen.
De drie routes die ingezet worden zijn:
- De Leidsche en Oude Rijn vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal via De Meern, Harmelen, Woerden naar Bodegraven-Reeuwijk;
- Het Merwedekanaal, de Doorslag en de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel en de Enkele Wiericke in Nieuwegein, IJsselstein, Montfoort, Oudewater, Gouda, en Krimpenerwaard;
- De Lopikerwaardroute via gemaal De Koekoek in Lopik, Polsbroek, Hekendorp en Bodegraven – Reeuwijk
Sterke stroming en hogere waterpeilen
Op alle drie de routes is de stroming de komende tijd sterker en zijn de waterpeilen hoger dan normaal. Zwemmen in de rivieren, kanalen en weteringen op de routes raden we af, omdat dit gevaarlijk kan zijn. Wie toch zin heeft in een verfrissende duik, kan het beste de officiële zwemwaterlocaties opzoeken, te vinden via www.zwemwater.nl
Waarom geldt er een vaarverbod op de Leidsche Rijn?
Er is geen doorvaart mogelijk ter hoogte van gemaal De Aanvoerder op de kruising van het Amsterdam-Rijnkanaal en de Leidsche Rijn: de keerdeuren bij het gemaal zijn permanent gesloten. De Haanwijkersluis in Harmelen is gestremd. Ook is er sprake van verhoogde stroomsnelheden en 30 tot 60 cm hogere waterpeilen dan normaal.
Beperkte schuttijden sluis Bodegraven
Ook wordt de sluis in Bodegraven beperkt geschut: om 10.00 uur, 12.00 uur, 16.00 uur en 19.00 uur is er één schutting op, en één schutting af. Per schutting passen er gemiddeld tien boten in de sluis (afhankelijk van de grootte).
Hoe lang gelden het vaarverbod en de beperkte schutting?
De extra aanvoer van zoetwater wordt vanaf maandag 18 juli a.s. 12.00 uur ingesteld en zal meerdere weken duren. In 2003 en 2018 duurde de periode van beperkte schutting en het vaarverbod twee maanden. Hoe lang het nu gaat duren is onbekend: dat is afhankelijk van de hoeveelheid neerslag in het stroomgebied van de Rijn.
Zijn er nog andere gevolgen voor de scheepvaart?
Houdt rekening met verhoogde zoetwaterpeilen en stroomsnelheden, en lagere doorvaarthoogtes. Pas uw vaarsnelheid aan om schade aan oevers en aangemeerde schepen te voorkomen.
Meer informatie
Voor het aanvoeren van extra zoetwater naar het westen van Nederland werkt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden samen met de hoogheemraadschappen van Delfland, Schieland en Krimpenerwaard en Rijnland en Rijkswaterstaat. Meer informatie over het hoe en waarom van de aanvoer van zoetwater via de Kleinschalige Water Aanvoer (KWA) is te vinden op de Droogtepagina op de website van De Stichtse Rijnlanden: hdsr.nl/droogte