15.1 C
De Bilt

Gemeente wil 10 goedkope appartementen Oranje Bolwerck verkopen via KoopGarant

Goedkope koopwoningen moeten beschikbaar blijven voor starters en Oudewaternaren met een lager inkomen. Daarom heeft het college besloten dat de gemeente Oudewater in het nieuwbouwproject Oranje Bolwerck 10 goedkope appartementen aankoopt en vervolgens goedkoop aanbiedt aan geïnteresseerden uit Oudewater. Door af te spreken dat de gemeente de woning terugkoopt, houdt de gemeente de regie, ook bij een tweede of derde verkoop. De gemeenteraad kan het college nog wel wensen en bedenkingen meegeven.

KoopGarant

Het college wil werken volgens de constructie KoopGarant. Daarmee kunnen de woningen goedkoper worden aangeboden dan volgens de gangbare marktprijs. Zo maken ook starters en huishoudens met lagere inkomens kans op een woning. Wie in aanmerking wil komen, moet wonen in Oudewater of economisch gebonden zijn, niet ouder zijn dan 35 jaar op het moment van ondertekening en geen koopwoning achterlaten.

Erfpacht

Een erfpachtconstructie zorgt ervoor dat de gemeente betrokken blijft als eigenaar en de woning (grond + opstal) dus niet zomaar verkocht kan worden. Doet een koper zijn huis in de verkoop, dan koopt de gemeente de woning terug. De gemeente én de koper delen in de (positieve of negatieve) waardeontwikkeling bij toekomstige verkoop. Op deze manier kan de gemeente de woning steeds opnieuw verkopen voor een betaalbare prijs.

Goedkopen woningen

Wethouder Marieke Teunissen (wonen): “Goedkope koopwoningen zijn schaars en worden bij elke doorverkoop een stuk duurder. Daardoor worden ze voor veel Oudewaternaren onbetaalbaar. Als gemeente willen wij deze ontwikkeling doorbreken. Met KoopGarant kunnen wij garanderen dat de woningen ook op de langere termijn beschikbaar blijven voor de inwoners voor wie ze bedoeld zijn. De Provincie Utrecht is enthousiast! Als het goed bevalt, willen we dit vaker doen.”

Hoe nu verder?

Eerst is het aan de gemeenteraad om eventuele wensen en bedenkingen kenbaar te maken. Op gemeenteraad.oudewater.nl onder Vergaderingen leest u wanneer de gemeenteraad zich hierover buigt. Naar verwachting kan de verkoop na de zomervakantie van start gaan. Dan volgt ook meer informatie hierover. Geïnteresseerden kunnen alvast hun belangstelling kenbaar maken via een mail aan info@oudewater.nl. Wie zich al eerder heeft gemeld, hoeft dit niet opnieuw te doen.

Oranje Bolwerck

Het plan Oranje Bolwerck ligt op de cultuurhistorisch waardevolle locatie aan de Grote Gracht, naast het Nassause Bolwerck in het zuiden van de oude binnenstad. Naast de 10 goedkope koopwoningen komen er ook 10 goedkope huurwoningen en 30 koopwoningen in een hogere prijsklasse. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio