11.7 C
De Bilt

3 nieuwe straatnamen in Oudewater: Schuylenburcht, Hendrik Pieter van Praagstraat en Wildemanstuin

Oudewater – 26 oktober heeft het college van Burgemeester en Wethouders het advies van de straatnamencommissie overgenomen voor drie nieuwe straatnamen in Oudewater. Wethouder Bob Duindam is meer dan tevreden over de adviezen die het college kreeg: “Ik ben trots op onze straatnamencommissie. Hun adviezen zijn goed onderbouwd en zeer zorgvuldig. Zij maken de geschiedenis van Oudewater zichtbaar in het straatbeeld. Het college neemt de voorliggende deskundige adviezen dan ook van harte over.”

Schuylenburcht

In 2017 werd het hervormde verzorgingshuis Schuylenburcht (1979-2017) afgebroken. De gemeenteraad wilde de naam Schuylenburcht bewaren in een straatnaam. Dat gaat gebeuren. Het college stelde voor de twee straten in het nieuwbouwplan – op de locatie van de voormalige Schuylenburcht – de namen vast. De Hekendorperweg heeft een zijstraat die ook Hekendorperweg heet. Hieraan lag de hoofdingang van de Schuylenburcht. Deze straat gaat nu Schuylenburcht heten.

Hendrik Pieter van Praagstraat

De straat die dwars op de Schuylenburcht komt te liggen, krijgt de naam Hendrik Pieter van Praagstraat. Hendrik Pieter van Praag (1827-1915) werd wereldberoemd vanwege zijn ‘Sirupus Rhei’, de siroop tegen gal- en nierstenen. De siroop werd over de hele wereld verzonden. Hendrik Pieter van Praag was de tweede van de drie Oudewaterse dokters Van Praag. Zijn vader was Isaac Salomon (1804-1871) en zijn zoon Hendrik Pieter van Praag jr. (1870-1948). Met de nieuwe straatnaam worden alle drie de dokters Van Praag voor hun verdiensten in Oudewater in ere gehouden.

Dokter en gemeenteraadslid

Net als zijn vader was dokter van Praag ook gemeenteraadslid en hij was gemeentelijk geneesheer in Papekop. Zijn verdiensten als arts waren buitengewoon groot. Tijdens de cholera-epidemie van 1866 waren de beide andere artsen in Oudewater zelf ziek geworden en was Hendrik Pieter alleen verantwoordelijk voor de ziekenzorg. Als gemeenteraadslid drong hij in deze tijd aan op maatregelen zoals schoon water en was hij verantwoordelijk voor de bouw van een lijkenhuisje op de begraafplaats. Dokter Van Praag bleef tot zijn dood actief als arts.

Wildemanstuin één van de bijzondere straatnamen

Een bijzondere naam is bedacht voor een bijzondere locatie: Wildemanstuin. Op een stuk grond van de provincie aan de Utrechtsestraatweg in de buurt van IJsselvere realiseerde een plaatselijke werkgroep met toestemming van de eigenaar een bijenvriendelijk plantsoen. Zij vormden de plek om tot een insectenrijke, kruidenrijke plek met insectenmuren met bijzondere planten: toegankelijk voor inwoners van Oudewater en passanten.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio