6.4 C
De Bilt

66 slimme laadpunten in Zeist

Zeist Sinds deze week kunnen elektrische rijders bij 66 publieke laadpunten in Zeist ‘slim laden’. Elektrische auto’s laden daar automatisch met extra vermogen als er veel groene stroom wordt opgewekt. Dus als het hard waait of de zon volop schijnt. Wouter Catsburg, wethouder mobiliteit en duurzaamheid: “Elektrische rijders die slim laden zorgen ervoor dat de opgewekte groene stroom beter wordt benut. Ook helpen ze ons elektriciteitsnetwerk stabiel houden.”

Elektrisch laden met zon en wind

Bij slimme laadpalen wordt het stroomaanbod door algoritmes continu gemeten. Is het aanbod van zonne- of windenergie groot, dan wordt de elektrische auto automatisch met maximaal vermogen geladen. Is er weinig aanbod van groene stroom, dan wordt de auto juist met iets minder vermogen opgeladen. Dit gebeurt vooral ‘s nachts, wanneer de auto lang genoeg aan de laadpaal staat om volledig op te laden. Zo worden pieken en dalen in zonne- en windenergie beter benut en dat is goed voor de stabiliteit van het elektriciteitsnetwerk. Extra dikken elektriciteitskabels zijn dan niet of minder snel nodig.

Laadpunten in Zeist

Wie in Zeist elektrisch rijdt en geen eigen oprit heeft, kan bij de gemeente een publiek laadpunt op straat aanvragen. 66 van de 260 laadpunten in Zeist laden vanaf nu automatisch slim en zijn herkenbaar aan een sticker. Catsburg: “Het kabinet heeft bepaald dat in 2030 elke nieuw verkochte auto elektrisch moet zijn. Dat jaar zullen er in Nederland naar verwachting al 2 miljoen elektrische auto’s zijn. Gemeenten hebben de taak om ervoor te zorgen dat de benodigde publieke laadpunten er komen. Daar werken we in Zeist dus hard aan.” Eén laadpaal heeft meestal 2 laadpunten en voor 2030 is de verwachting dat er 1420 publieke laadpunten nodig zijn in Zeist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio