16.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Meer dan 70 regenpijpen doorgezaagd in Zeist

Zeist – De regenpijpen van ruim 70 huishoudens in de Verzetswijk zijn de eerste week van april doorgezaagd en afgekoppeld van het riool. Het regenwater van de daken van deze woningen stroomt nu via een goot de tuinen en de bodem in. Zo komt regenwater direct ten goede aan de tuin en dat is extra fijn in droge periodes. Bovendien wordt het riool minder zwaar belast met regenwater waardoor de kans op een overstromend riool daalt.

Wethouder Wouter Catsburg was aanwezig bij de feestelijke afsluiting van de week en hielp een handje: “Mooi om te zien dat zoveel bewoners meedoen! Hun tuinen genieten hiervan en zo dragen we er samen aan bij dat onze gemeente beter is voorbereid op droge en kletsnatte periodes die het gevolg zijn van klimaatopwarming.”

Regenpijpen afkoppelen

Bewoners die hun regenpijpen afkoppelden, konden planten en aarde halen voor in de tuin. Ze haalden tegels uit hun tuin en vervingen deze door groen. Onder het genot van een pannenkoek konden bewoners ook advies krijgen over de inrichting van hun tuin van de aanwezige hovenier.

De gemeente Zeist en het Netwerk Water & Klimaat hebben in samenwerking met woningcorporaties Woongroen en NabijWonen deze ‘afkoppelweek’ georganiseerd.

Inwoners van gemeente Zeist die ook hun tuin willen laten genieten van het water uit hun regenpijp, kunnen hulp vinden op www.zeist.nl/klimaatklaar. De gemeente biedt er informatie over afkoppelen, een gratis afkoppelset en –als alle regenpijpen van een woning worden afgekoppeld– een gratis regenton.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio