2.4 C
De Bilt

Ruim 80 inwoners kozen dit jaar voor Nederlandse nationaliteit

Ronde Venen Burgemeester Maarten Divendal heeft maandagmiddag 19 december tientallen ‘nieuwe Nederlanders’ in de gemeente verwelkomd. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse naturalisatieceremonie in het gemeentehuis. Voor die bijeenkomst waren alle inwoners uitgenodigd die afgelopen jaar de Nederlandse nationaliteit ontvingen.    

80 inwoners uit 24 landen 

Het afgelopen jaar hebben ruim 80 inwoners, volwassenen en kinderen, het Nederlandse staatsburgerschap gekregen. Zij zijn afkomstig uit 24 landen verspreid over de hele wereld: Syrië, Polen, Eritrea, Belarus, Groot-Brittannië, Chili, Duitsland, India, Turkije, Somalië, Marokko, Zuid-Afrika, Belize, Verenigde Staten, Irak, Servië, Somalië, Vietnam, Nieuw-Zeeland, Brazilië, Afghanistan, Soedan, Angola en Ghana. Ook heeft een aantal mensen die staatloos waren het Nederlanderschap gekregen.

De reden van de komst van de ‘nieuwe’ inwoners verschilt. Voor de een was dat de liefde, de ander is gevlucht voor oorlog en onderdrukking en weer anderen kwamen vanwege hun werk naar Nederland.

‘Samenleven doe je met elkaar’

Tijdens een informele bijeenkomst sprak burgemeester Maarten Divendal de genaturaliseerden kort toe en sprak daarbij de wens uit dat zij snel hun draai vinden in de gemeente en onderdeel van de gemeenschap worden. Divendal: ,,In onze gemeente is veel te doen, er zijn verenigingen, leuke activiteiten, maar u moet wel de weg weten te vinden. Dat gaat niet altijd vanzelf. Waarschijnlijk heeft u daar hulp bij gekregen en zo kunt u ongetwijfeld zelf ook weer een rol spelen voor andere mensen in de gemeente. U heeft uw eigen kennis en ervaring meegenomen naar onze gemeente waar wij ons voordeel uit kunnen behalen.

Samenleven doe je immers met elkaar, met ieders eigen inbreng maken we er samen een mooie, plezierige en veilige gemeente van. Daar werken we allemaal elke dag aan mee en fijn dat u dat nu ook doet.’’ Als welkomstgeschenk ontvingen de genaturaliseerden onder ander de complete Nederlandse vlag en de kinderen een traditioneel Nederlands spel. Na afloop werd voor genodigden warme chocolademelk op de ijsbaan op het Raadshuisplein geserveerd en konden degenen die dat wilden de schaatsen onderbinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio