4.1 C
De Bilt

8500 PMD-kliko’s voor Zeist

Zeist Om afvalscheiding te stimuleren start Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) in de week van 18 april met het plaatsen van bijna 60 ondergrondse containers op 30 locaties in Zeist. Het plaatsen duurt tot aan de zomervakantie. Tegelijkertijd reikt RMN 8500 kliko’s voor plastic, metaal en drinkpakken (PMD) uit, in een aantal buurten met laagbouwwoningen. Het scheiden van PMD-afval wordt hiermee makkelijker. Daardoor hoeft de gemeente minder afval te laten verbranden en kan meer PMD hergebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten.

PMD-kliko’s

Wethouder Wouter Catsburg: “Onze inwoners scheiden steeds meer afval. Dat is hartstikke mooi, het is broodnodig voor een leefbare planeet. Maar er is nog een weg te gaan. Vandaar deze maatregelen, die gaan ons echt een grote stap vooruithelpen.”

Inwoners van laagbouwwoningen krijgen vóór de zomervakantie een PMD-kliko. In een aantal buurten neemt de gemeente de grijze kliko voor restafval in, omdat de ruimte in de tuinen in die buurten beperkt is. Bewoners kunnen dan hun restafval kwijt in ondergrondse containers in de buurt. Het aantal ondergrondse containers voor onder meer restafval wordt daarom flink uitgebreid.

Afvalscheiding flink verbeterd

Inwoners van laagbouwwoningen in Austerlitz, Bosch en Duin, Den Dolder en Huis ter Heide beschikken inmiddels enige tijd over kliko’s voor plastic, metaal en drinkpakken (PMD). En dat is te merken. In Austerlitz bijvoorbeeld, produceerden de inwoners gemiddeld 228 kilo restafval per persoon per jaar. Sinds de invoering van de PMD-kliko’s, is dat gemiddeld nog maar 122 kilo restafval per persoon per jaar! Goed voor ons milieu, maar het scheelt ook flink in de kosten. Voor restafval moet de gemeente geld betalen om het te laten verbranden. Terwijl de gemeente geld ontvángt voor PMD dat gescheiden wordt ingezameld.

Recyclingcoach en handhaving

Inwoners die tegen problemen aanlopen met afvalscheiden of het wegbrengen van afval, kunnen contact opnemen met de recyclingcoaches van RMN. Dit kan via telefoon 0900 60 39 222 of via een mail naar recyclingcoach@rmn.nl. Daarnaast heeft de gemeente een extra handhaver in dienst genomen. Deze controleert of mensen geen afval naast de containers zetten.

Meer informatie: www.zeist.nl/devolgendestap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio