-2.1 C
De Bilt

Zeist geeft aandacht aan De Clomp vanwege natuur er rondom

Zeist – Een prachtig stukje natuur naast winkelcentrum de Clomp. De gemeente Zeist start maandag 5 oktober met de herinrichting van de Groene Griftoever. Daar komen natuurvriendelijke oevers, een wand voor ijsvogels en een faunapassage onder de Griftlaan door. Daarnaast herstelt de gemeente de fietsverbinding tussen Nijenheim en het winkelcentrum.

Winkelcentrum De Clomp en de natuur

Naast winkelcentrum de Clomp ligt een prachtig stukje natuur: de Groene Griftoever. Een unieke groene verbindingszone voor veel dieren binnen de bebouwde kom. De gemeente versterkt dit natuurgebied. Wethouder Wouter Catsburg: ‘De Griftoever is een prachtig stukje natuur midden in deze woonwijk. Veel inwoners ervaren dit als een fijne plek om te wandelen. Je komt hier eekhoorntjes tegen en als je geluk hebt zelfs een ijsvogel’.

Aanpassingen

Op twee plekken bij de Clomp legt de gemeente een natuurvriendelijke oever aan. Door de harde oeverrand (de beschoeiing) weg te halen, kunnen watervogels gemakkelijk in en uit het water komen. In het gebied komen veel ijsvogels voor. Om ervoor te zorgen dat zij voldoende broedruimte hebben, legt de gemeente twee ijsvogelwanden aan. Voor kleine zoogdieren zoals veldmuizen en eekhoorns, komt er een betere verbindingsroute onder de brug van de Griftlaan, door keien en boomstronken te plaatsen. Op deze manier kunnen de dieren zich beter in het natuurgebied verplaatsen. Voor vleermuizen worden er vleermuiskasten opgehangen.

Fietsverbinding

Het fietspad schuift iets op richting het winkelcentrum. Dit zorgt voor een goede verbinding tussen de woonwijk Nijenheim en het vernieuwde winkelcentrum. Door het fietspad te verplaatsen ontstaat er een bredere groene oever als verbindingszone voor de dieren.

Werkzaamheden

De aannemer start met het aanleggen van het fietspad naar Winkelcentrum de Clomp. Daarna start de aannemer met het maken van de natuurvriendelijke oeverranden, het aanleggen van de ijsvogelwanden en andere ecologische maatregelen. Als dit werk klaar is wordt de brug van de Kouwenhovenselaan omgevormd tot een fietsbrug. De brug krijgt beplanting die bijdraagt aan de ecologische verbindingen in het gebied.

De werkzaamheden nemen ongeveer drie maanden in beslag. Er is beperkt overlast voor alle verkeersdeelnemers. Het winkelcentrum blijft goed bereikbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio