22.7 C
De Bilt

Aandacht voor Korea-oorlog in Nationaal Militair Museum

Soesterberg – Vanaf 5 oktober besteedt het Nationaal Militair Museum in de vaste expositie aandacht aan de oorlog in Korea (1950-1954). Dit gebeurt door middel van een filmpje van een interview met een veteraan (de heer Joop van Rijswijk)en het inrichten van een vitrine. 

Hiermee komt het museum tegemoet aan een diepgevoelde wens van de Korea-veteranen en hun achterban. Mede dankzij de inspanningen van comité ‘de vergeten oorlog’ krijgt het onderwerp de aandacht die het verdient.

De Koreaanse oorlog was als gewapend conflict onderdeel van de Koude Oorlog. Na de Tweede Wereldoorlog werd Noord-Korea bezet door de Sovjet-Unie, maar grensconflicten en oplopende spanningen liepen uit op een aanval van Noord-Korea in 1950. De Noord-Koreanen, gesteund door tienduizenden Chinese ‘vrijwilligers’, veroverden bijna het gehele schiereiland, maar werden teruggeslagen door het teruggekeerde Amerikaanse leger, onder leiding van de toenmalige Amerikaanse president Truman. Het front kwam tot stilstand – een wapenstilstand is nooit getekend.

Dankzij een tijdelijke afwezigheid van de Sovjet vertegenwoordiger in de VN-veiligheidsraad, konden de Amerikanen militaire interventie in Korea onder VN-vlag plaatsen. Dat was de reden dat Nederland met 16 andere landen troepen en marineschepen leverde aan een door de VS geleide alliantie. Zij kwamen terecht in een gewelddadige en bloedige oorlog. De uitzending naar Korea geldt voor Nederland als de eerste VN-missie. Ruim vijfduizend Nederlandse militairen zijn destijds uitgezonden naar Korea, 123 van hen keerden niet terug. Zuid- Korea eert de Nederlandse veteranen nog altijd als bevrijders.

Nationaal Militair Museum 

Het Nationaal Militair Museum (NMM) is hét museum over de betekenis van de krijgsmacht voor Nederland in het heden, verleden en de toekomst. Het museum belicht deze betekenis aan de hand van verhalen, activiteiten en actuele exposities die je bijblijven. Kijk voor meer informatie op www.nmm.nl of volg ons via Facebook en Twitter.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio