14.7 C
De Bilt

Aanpassing diverse bushaltes in de 4 grootste dorpen van gemeente De Ronde Venen

Met ingang van de nieuwe dienstregeling per 11 december 2022 zijn de buslijnen 126, 130 en buurtbus door de gemeente De Ronde Venen versneld. De vervolgplannen bestaan uit aanpassingen van diverse bushaltes in de 4 grootste dorpen in De Ronde Venen, namelijk Mijdrecht, Wilnis, Vinkeveen en Abcoude. Door deze aanpassingen worden bushaltes verbeterd ten aanzien van toegankelijkheid, veiligheid, aantrekkelijkheid en comfort. Er wordt hiermee een kwaliteitsimpuls gegeven aan het openbaar vervoer in De Ronde Venen.

Aanpassingen bushaltes

10 juni zijn de werkzaamheden gestart. In totaal worden er 53 bushaltes aangepast omdat ze niet meer voldoen aan de richtlijnen voor toegankelijkheid. De aanpassingen bestaan uit:

  • Het verwijderen van 5 haltes omdat deze zijn vervallen sinds de ingang van de nieuwe dienstregeling;
  • Het aanpakken van de toegankelijkheid van 48 haltes. Denk aan: wachtvoorzieningen toevoegen, oversteekvoorzieningen aanpassen, belijning aanpassen en perrons verbreden, verhogen en/of verlengen;
  • Het aanpassen van fietsparkeervoorzieningen van 29 haltes.

Fietsparkeervoorzieningen

In totaal worden er 128 fietsparkeervoorzieningen bijgeplaatst. Daarbij worden de klemmen van 96 opgeheven fietsparkeerplekken hergebruikt. Ook worden er 130 fietsparkeerplekken verplaatst. Netto komen er in totaal dus 32 fietsparkeerplekken bij.

Kwaliteitsimpuls openbaar vervoer De Ronde Venen

Wethouder Anja Vijselaar (Mobiliteit): “Met de aanpassingen die we doen maken we een flinke sprong in de toegankelijkheid van de bushaltes in de gemeente. Het busvervoer moet voor iedereen veilig toegankelijk zijn en met deze aanpassingen realiseren we dit voor een groot deel.”

De gemeente werkt graag samen met lokale bedrijven. Na het inschrijvingsproces heeft de firma Reve Bestrating uit Mijdrecht  het werk gegund gekregen. Zij zijn inmiddels gestart met de voorbereidingen.

Niet alle haltes worden aangepast

Er is bij het maken van dit plan gekeken naar de haltes in de 4 grootste dorpen die volgens de inventarisatie het slechtst toegankelijk zijn of waar meldingen over bekend zijn die betrekking hebben op het fietsparkeren en de toegankelijkheid. Haltes in de kleinere dorpen zijn niet opgenomen in dit plan omdat de noodzaak voor aanpassingen hiervoor nu minder groot is. Wenselijk is om in de toekomst ook deze haltes op te waarderen en aan te passen om de voorzieningen ook hier te optimaliseren.

Dit zal mogelijk in een later stadium worden aangevraagd. Enkele haltes in Abcoude zijn niet opgenomen in dit plan vanwege de nieuwe dienstregeling en de omlegging van bus 120 via het treinstation van Abcoude. Mocht uit de analyse blijken dat de omlegging van de lijn een succes is, dan dienen er in Abcoude nog enkele haltes te worden aangepast. Haltes in de buitengebieden zijn ook niet opgenomen in dit plan vanwege het beperkte gebruik van deze haltes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio