2.1 C
De Bilt

Aantal misdrijven in Woudenberg daalt

WOUDENBERG – De veiligheidscijfers van het afgelopen jaar laten zien dat het totaal aantal misdrijven in Woudenberg het afgelopen jaar is afgenomen ten opzichte van 2017. De daling is vooral terug te zien in het aantal autokraken (-24) en vernielingen (-56%). Het aantal woninginbraken is in de laatste zes maanden van het jaar gedaald met 37%. Omdat het in Woudenberg om kleine aantallen misdrijven gaat, kan het percentage misdrijven sterkdalen of stijgenten opzichte van het vorige jaar.

Burgemeester Cnossen: “De veiligheidscijfers over 2018 laten een mooi resultaat zien. Tegelijkertijd zijn we ons er van bewust dat wanneer inwoners wel met een inbraak of een andere vorm van criminaliteit te maken hebben, dit grote impact kan hebben op hun gevoel van veiligheid.”

Digitale criminaliteit

Fysieke vormen van criminaliteit, zoals inbraken en overvallen, raken steeds meer verweven met of maken plaats voor digitale criminaliteit. Volgens deskundigen van de Veiligheidscoalitie Midden-Nederland wordt digitale criminaliteit qua omvang – maar met veel grotere impact – de fietsendiefstal van de toekomst. Voorbeelden van digitale criminaliteit zijn digitale fraude, digitaal pesten, phising en marktplaatsoplichting.

Wat kunnen inwoners zelf doen tegen digitale criminaliteit?

Het is belangrijk dat inwoners hun computer goed beveiligen met een antivirusprogramma en regelmatig updates uitvoeren. Ook is het van belang dat zij wachtwoorden kiezen die moeilijk te raden zijn. Zeker voor systemen als DigiD.  Om een veilig wachtwoord te kiezen, kan gebruik gemaakt worden van een wachtwoordmanager die unieke wachtwoorden kan genereren en opslaan. Als het gaat om het maken van verbinding met wifinetwerken, is aan te raden alleen verbinding te maken met vertrouwde wifinetwerken. Wanneer een openbaar of onbeveiligd netwerk gebruikt wordt, kunnen anderen misschien zien wat een inwoner op internet doet en welke gegevens worden verstuurt. Het is ook handig om het webadres dat wordt bezocht te controleren op het certificaat (het hangslotje in de adresbalk van de browser). Installeer alleen apps op een smartphone of tablet via officiële applicatiewinkels als de App Store en Google Play.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio