6.9 C
De Bilt

Actie ‘Gloeilamp eruit haalde 300 deelnemers bij actie

Wijk bij DuurstedeHuurders konden op 24 en 27 november jl. maximaal drie halogeen- of gloeilampen omruilen voor ledlampen. De gemeente Wijk bij Duurstede en het Energieloket organiseerden de actie ‘gloeilamp eruit, gratis ledlamp erin’. 300 inwoners uit Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek kwamen langs. Bij elkaar werden er 750 lampen omgeruild.

De omruilactie vond plaats bij het Energieloket aan de Steenstraat 2 in Wijk bij Duurstede. Voor elke meegebrachte werkende lamp, kregen huurders een nieuwe ledlamp terug. Een huishouden kreeg dus maximaal drie gratis lampen. Het doel van de actie was om zoveel mogelijk gloei- en halogeenlampen te vervangen voor ledverlichting. Wie een veelgebruikte gloeilamp vervangt voor een even sterke ledlamp, bespaart per jaar ongeveer 10 euro aan stroom.


In de rij voor lampen


De gemeente informeerde huurders vooraf per brief over de actie. Tijdens de start op woensdagmiddag 24 november liep het gelijk storm. Door corona kon slechts één deelnemer tegelijk naar binnen. Hierdoor ontstond tijdelijk een rij tot op de Zandweg. Gelukkig hield iedereen zich goed aan de anderhalve meter afstand.
Wethouder reikte ledlampen uit


Op zaterdag deelde wethouder Henk Vreeswijk (duurzaamheid) ledlampen uit aan enkele inwoners. Ook ging hij met hen in gesprek. “Huurders hebben dubbel voordeel van deze actie. Ze krijgen drie ledlampen cadeau én ze besparen op hun energierekening.” Vreeswijk verving onlangs zelf ook gloeilampen in huis voor led. Vreeswijk: “Alle lampen vervangen, kost best wel wat. Maar je ziet dat direct terug in het energiegebruik. Ook bij de afrekening zal dit blijken. Het is mooi dat we met deze actie inwoners een beetje op weg helpen.”


Energie besparen dankzij een landelijke subsidie


De omruilactie was mogelijk dankzij de landelijke RREW-subsidie. RREW staat voor de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen. Hiermee organiseren de gemeente en het Energieloket de komende maanden meer acties. Het doel is om inwoners te ondersteunen bij het besparen op de energierekening. Kijk op www.jouwhuisslimmer.nl voor lopende acties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio