14.9 C
De Bilt

Actiedag geveltuintjes geeft kleur in Steynlaan

Zeist – Twaalf bewoners aan de Steynlaan in Zeist hebben onlangs met hulp van de gemeente geveltuintjes aangelegd. Geen tegels meer voor de gevel, maar heide, lavendel en groen. Onder het toeziend oog en met advies van hovenier Hoefakker gingen bewoners aan de slag. De gemeente leverde in samenwerking met bloemen- en plantenwinkel Van Beest en het Plantenasiel de planten.

Geveltuintjes als hulp bij bestrijden klimaatverandering

“Geveltuintjes leveren niet alleen een vriendelijker en kleuriger straatbeeld op, maar ze dragen ook bij om Zeist voor te bereiden op klimaatverandering”, aldus wethouder Wouter Catsburg, die ook even een handje kwam helpen.

In juni besloot de gemeenteraad dat bewoners van de gemeente Zeist voortaan een eigen geveltuintje mogen aanleggen en onderhouden bij hun woning, zonder daarvoor een vergunning aan te vragen. De grond blijft van de gemeente, en de bewoners leggen de tuintjes aan en beheren deze. Om dit besluit te markeren organiseerde de gemeente onlangs een actiedag op de Steynlaan. Bewoners van de Steynlaan konden zich hiervoor aanmelden. Bewoners van twaalf huizen deden mee, en hebben met enige hulp een geveltuintje aangelegd.

Foto: gemeente Zeist

Zeist klimaatklaar

De gemeente Zeist zet zich in voor een groenere leefomgeving. Daarmee bereidt de gemeente zich voor op een veranderend klimaat. Geveltuintjes helpen hierbij. Zo kan regenwater bij zware buien makkelijker de grond in zakken via een geveltuintje. Dat is beter voor de grondwaterstand, het regenwater wordt dan niet via het riool afgevoerd.

Daarnaast bieden planten op warme dagen extra verkoeling, doordat ze water verdampen. “Geveltuintjes helpen een handje mee om onze gemeente beter bestand te maken tegen extreme hitte en flinke neerslag, waar we door klimaatverandering mee te maken krijgen. En een straat met geveltuintjes ziet er natuurlijk ook veel vriendelijker uit dan een versteende straat”, aldus wethouder Catsburg.

Geveltuintje aanleggen

Meer informatie over het aanleggen van een geveltuintje en de voorwaarden die daarbij gelden, staan op www.zeist.nl/klimaatklaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio