4.1 C
De Bilt

Ontwikkeling akoestisch burgermeetnetwerk Schiphol van start

Groene Hart Inwoners in het Groene Hart gaan zelf het geluid van vliegverkeer van en naar Schiphol meten. Een burgerinitiatief in Nieuwkoop heeft een prototype van een eenvoudige geluidmeter ontwikkeld. Met dit burgermeetnetwerk wordt nu van start gegaan

De gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, De Ronde Venen, Gouda, Nieuwkoop, Oudewater en Woerden hebben met de provincie Zuid-Holland besloten om gezamenlijk een financiële bijdrage te leveren aan dit burgermeetnetwerk. Hiermee kan het prototype verder ontwikkeld worden met de inzet en de expertise van de Technische Universiteit Eindhoven.

“Het geluid van vliegtuigen wordt al wel gemeten,” vertelt wethouder Jan Leendert van den Heuvel van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, “maar we willen met grote aantallen van deze nieuwe meters tot een fijnmaziger en betrouwbaar meetnetwerk komen. Dat wordt in de komende twee jaar in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven onderzocht.”

burgermeetnetwerk

“Het burgermeetnetwerk meet continu,” vult wethouder Guus Elkhuizen van Nieuwkoop aan. “Het legt het piekgeluid vast én hoe vaak vliegtuigen overvliegen. Gezien de aanstaande luchtruimherziening, in 2023, heeft dit meetnetwerk een mooie meerwaarde. Per meting worden er allerlei gegevens vastgelegd en daarmee geeft het veel input voor de herziening. En wat voor ons als gemeenten ook erg belangrijk is, is dat het gaat om een initiatief van onze inwoners zelf. We pakken het als gezamenlijk project op en de uitvoering gebeurt ook door onze inwoners. Zij willen zelf gaan meten.”

Meer vluchten betekent meer geluidhinder

Het aantal vluchten van en naar luchthaven Schiphol is tussen 1990 en 2018 meer dan verdubbeld, van ruim 245.000 per jaar tot bijna 500.000 vluchten per jaar. Hoewel door COVID-19 het aantal vluchten momenteel veel minder is dan voor COVID-19, is het de verwachting dat dit de komende tijd weer fors zal stijgen. Met de groei van Schiphol is ook de geluidhinder voor de bewoners van het Groene Hart toegenomen. Geluidhinder en slaapverstoring hebben aantoonbaar effect op de gezondheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio