Archeologen presenteren bijzondere vondsten Molenhof

De Ronde Venen – Archeologen doorzoeken de grond onder het gesloopte complex Molenhof minutieus en dat heeft inmiddels  veel ontdekkingen opgeleverd. Om deze met belangstellenden te delen is iedereen op donderdag 25 januari, 14.00 uur in de gelegenheid om ter plaatse de meest interessante voorwerpen te bezichtigen. De archeologen lichten in deze presentatie de vondsten toe.

Molen blootgelegd

Het onderzoek heeft de fundamenten van een woonhuis uit de zeventiende eeuw en restanten van een molen blootgelegd. Ook troffen de archeologen restanten aan van een lemen kelder, die mogelijk al uit de vijftiende eeuw stamt. Er zijn nog meer ontdekkingen gedaan. Het gaat onder meer om een aardewerken kruik en een bronzen kandelaar, beide zo’n 650 jaar oud en beide intact. De gemeente en de archeologen zijn enthousiast over deze vondsten. Ze zijn mogelijk gebruikt door de allereerste bewoners van Mijdrecht!

Publiekspresentatie op donderdag 25 januari, 14.00 uur

De opgravingen trekken veel publiek. Gemeente en de archeologen hebben daarom besloten een publiekspresentatie te organisatie op de voorlaatste dag van het onderzoek. Deze vindt plaats op donderdag 25 januari om 14.00 uur tegenover de ingang van de Lindeboom (Dorpsstraat). De archeologen geven een toelichting op de gevonden voorwerpen en de andere overblijfselen van de vroege bewoning. Uiteraard is er ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen. Geinteresseerden zijn van harte welkom!

Wethouder David Moolenburgh: “Het is fascinerend om voorwerpen te zien waarvan je weet dat Rondeveners uit lang vervlogen tijden deze in handen hadden. De archeologen kunnen heel veel vertellen over herkomst en gebruik. De publiekspresentatie biedt een unieke kijk in de lokale geschiedenis.”

Permanente tentoonstelling deel vondsten

Als de gehele vindplaats in kaart is gebracht, worden de vondsten grotendeels overgebracht naar het provinciale archeologisch depot in Utrecht. Een deel blijft in Mijdrecht, in de hal van het gemeentehuis, bij wijze van tijdelijke tentoonstelling. Mogelijk zal ook het nieuwe Molenhofcomplex plaats inruimen voor de gevonden molenstenen. De architect onderzoekt dit momenteel.

Start bouw eind januari

Het archeologisch onderzoek heeft geen gevolgen voor de start van de bouw. De heiwerkzaamheden kunnen – volgens planning – eind januari van start gaan.

Bron: gemeente De Ronde Venen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img