-2 C
De Bilt

Attentie! onthulling borden WhatsApp-Buurtpreventie

Lopik – Op dinsdag 13 maart 2018 om 16.30 uur onthult burgemeester Laurens de Graaf borden over WhatsApp-Buurtpreventie ter hoogte van Graafdijk 2d in Lopik. Bij de onthulling is ook de heer Jos Eikelenboom, initiatiefnemer van de WhatsApp-buurtpreventiegroep, aanwezig. Bewoners die in het betreffende gebied wonen maar zich nog niet hebben aangemeld voor de WhatsApp-groep kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen aan eikelenboomjos@gmail.com

 

Wat is buurtpreventie

Buurtpreventie is door bewoners georganiseerde controle op onregelmatigheden in een woonwijk of buurt. Treffen zij verdachte situaties of gepleegde wetsovertredingen aan, dan geven zij deze door aan politie, brandweer of andere instanties.

De gemeente Lopik ondersteunt dit initiatief van harte. Buurtpreventie heeft een preventieve werking op het afhouden van potentiele daders van het plegen van criminaliteit. Daarnaast heeft het een repressieve werking: doordat bewoners oplettend zijn in hun wijk wordt de heterdaadkracht vergroot.

 

Doelen buurtpreventie

Het primaire doel van buurtpreventieprojecten is dat bewoners een actieve bijdrage leveren aan de veiligheid en leefbaarheid van de buurt. Meer indirect draagt een buurtpreventieproject bij aan het vergroten van veiligheidsbeleving in de buurt. Ook sociale cohesie verbetert door actieve betrokkenheid van bewoners. Buurtpreventie heeft een preventieve werking.

 

Effectiviteit

Gemeenten en politie zijn over het algemeen tevreden over samenwerking met buurtpreventieteams. Buurtpreventieprojecten zijn een belangrijke bron van informatie, wat de gerichte inzet van politie ten goede komt. Ook dragen buurtpreventieteams bij aan meer meldingen en dit leidt weer tot meer aanhoudingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio