6.9 C
De Bilt

Bankje bij Johanneskerk mooi gebaar na valwind

Leersum Drie inwoners uit Leersum hebben het initiatief genomen van, door de valwind, omgewaaide bomen bankjes te maken. Een spontane actie na de enorme schade die de valwind aanrichtte in Leersum, Valkenheide en Maarsbergen. De burgemeester kocht namens de gemeente gelijk een eerste bankje. Nu is er op 20 december een bank geplaatst bij de Johanneskerk in Leersum dat symbolisch aan de inwoners is gegeven. Wethouder Hans Waaldijk van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft het bankje, in door de coronamaatregelen aangepaste setting, in ontvangst genomen.

Er zijn deze middag in totaal drie bankjes in Leersum geplaatst. De initiatiefnemers maken meer banke n en verkopen deze. De opbrengst wordt gedoneerd aan de stichting Bomen voor Leersum.

Bankjes worden verkocht voor nieuwe bomen

Het initiatief kwam van vrijwilligers bij de brandweer. Op de avond van de valwind kwam hij in actie. Hij heeft gezien dat er veel bomen gesneuveld zijn, die niet meer levensvatbaar waren. Zo ontstond het idee om het hout te behouden voor Leersum door er bankjes van te maken en die op openbare plaatsen te zetten. Hij kreeg snel bijval van twee anderen en ze zijn aan de slag gegaan. Er is nu hout voor zo’n 20 banken. De bankjes krijgen een naamplaatje.

Ze kunnen worden gekocht en de opbrengst gaat naar de stichting Bomen voor Leersum. Zo krijgen de bankjes een mooie bestemming. De stichting werkt mee aan het herstel van het gebied door bomen te planten uit het opgehaalde geld via allerlei acties. Voor het plaatsen werkt de stichting samen met de gemeente.

Johanneskerk

Wethouder Hans Waaldijk: ‘Na de valwind ben ik gaan kijken bij de ruimte waar deze initiatiefnemers aan de bankjes werken toen ik erover gehoord had. Het is zo opbeurend om te zien hoe zij met aandacht en zorg het verzamelde hout verwerken tot prachtige bankjes. En de bankjes aanbieden om geld te verzamelen om nieuwe bomen te kunnen kopen. Daarom is het plaatsen van het bankje bij de Johanneskerk in Leersum een mooi en symbolisch moment. Het geeft een zeer warm gevoel te zien dat inwoners dit doen voor elkaar en samen met de stichting en de gemeente de schouders onder het herstel zetten. Burgemeester Frits Naafs kocht er gelijk ook een namens de gemeente.

Meer informatie over het kopen van een bankje:

Via de facebook pagina ‘T Leersumse Stormbankje’, https://www.facebook.com/groups/527845454865074/?ref=share

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio