25.2 C
De Bilt

Begrijpen inwoners onze brieven? De gemeente vraagt hulp!

Tiel – We vinden het belangrijk dat inwoners onze brieven begrijpen. Daarom proberen we onze brieven logisch en eenvoudig te schrijven. Dat gaat steeds beter, maar het lukt nog niet altijd. Zij kunnen ons helpen. De komende periode zit een korte vragenlijst bij onze brieven. Op deze vragenlijst kunnen inwoners aangeven wat ze van de brief vinden. Als wij deze vragenlijsten terug krijgen, kunnen wij onze brieven nog beter schrijven.

 

Taalniveaus

Er is een Europese meetlat om het taalniveau te meten. Die loopt van A1 (het laagste niveau) tot C2. De meeste mensen (zo’n 95% van de bevolking) kunnen taalniveau B1 goed begrijpen. Ook mensen met een lage opleiding die voor hun werk nooit hoeven te lezen. Daarom noemen we B1 eenvoudig Nederlands. Overheden en bedrijven schrijven hun teksten meestal op taalniveau C1. Maar meer dan de helft (60%) van de bevolking begrijpt deze teksten niet goed.

Begrijpen inwoners onze brieven?

Dat willen we veranderen. Brieven kunnen begrijpelijk(er) door makkelijke woorden en korte zinnen te gebruiken. Maar vooral door je van tevoren te verplaatsen in de ontvanger, en de structuur en inhoud op de lezer aan te passen. Veel medewerkers hebben trainingen gevolgd en hebben hun brieven in begrijpelijke taal veranderd. Maar dan zijn we er nog niet. De kunst is om het vast te houden. Jarenlang. Zodat het écht een succes wordt

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio