11.9 C
De Bilt

Begroting 2018 borduurt voort op ingeslagen weg

Wethouder financiën, Bob Duindam, zegt dat de begroting voor Oudewater er goed uit ziet. Het huishoudboekje van de gemeente voor 2018 is niet alleen op orde, het biedt tevens ruimte geld uit te trekken voor het opknappen van de binnenstad, extra BOA-toezicht en het vergroten van de aantrekkelijkheid van Oudewater als toeristenstad.

Daarnaast heeft de gemeente voldoende geld achter de hand om in de komende jaren onverwachte tegenvallers op te vangen. Naar verwachting groeit de algemene reserve van € 3 miljoen in 2018 naar ruim € 6 miljoen in 2021.

Begroting vertaling van het coalitieakkoord

Oudewater profiteert van de aantrekkende economie. Doordat het rijk meer inkomsten heeft, ontstaat er ook meer financiële armslag voor de gemeenten. Zo mag Oudewater voor 2018 op een extra bijdrage rekenen uit het gemeentefonds. Het rijk maakt namelijk € 400.000 extra over naar Oudewater. Een welkome aanvulling voor de gemeentekas. Financiënwethouder Bob Duindam: ,,Het financieel perspectief voor Oudewater ziet er goed uit. De begroting voor 2018 en volgende jaren borduurt voort op het coalitieakkoord Zelfstandig Oudewater Pakt Door dat pas een half jaar geleden – samen met een nieuwe begroting – is vastgesteld. Ook omdat dit de laatste begroting van deze raadscyclus is vind je in de begroting minder nieuwe ambities.’’

Gewenste voorzieningen

De solide financiële basis maakt het mogelijk om geld vrij te maken voor een aantal gewenste voorzieningen. Zo stellen burgemeester en wethouders voor om de inzet van de BOA’s uit te breiden. Ook trekken zij geld uit voor de Kracht van Oudewater, een project om de stad in op economisch, recreatief en toeristisch gebied nog nadrukkelijker op de kaart te zetten. Onlangs stelde de gemeenteraad het masterplan voor de binnenstad vast. Het geld dat met die opknapbuurt van het centrum is gemoeid, verwerkten burgemeester en wethouders in het meerjarenperspectief. Ook komt er extra geld beschikbaar om het onderhoud van de wegen te intensiveren.

Alleen trendmatige stijging

Als het om de portemonnee van de inwoners gaat, heeft Duindam ook goed nieuws. ,,De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt slechts trendmatig met 1,6 procent. En we stellen voor de hondenbelasting af te schaffen. Ook willen we de dienstverlening aan onze burgers nog verder verbeteren. Zo gaan we in 2018 een proef doen met het thuisbezorgen van paspoorten.’’

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio