14.8 C
De Bilt

Bekroning redders van drenkeling uit Lopik

Burgemeester Laurens de Graaf reikte dinsdag 20 september 2022 bronzen medailles en bijbehorende getuigschriften uit aan redders de heren Geurtsen uit Nieuwegein, Witteveen uit Vianen en Tol uit Wadenoijen. Zij redden op 8 juni 2021 de heer Van Woudenberg uit Lopik toen hij met zijn scootmobiel te water was geraakt in de wetering langs de Lopikerweg Oost in Lopikerkapel.

Namens de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen mocht de burgemeester de redders bekronen voor hun moedige en doeltreffende optreden. Als vertegenwoordiger van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen woonde de heer Gunning de bijeenkomst bij.

Redders van heer Woudenberg

De heer Witteveen fietste op 8 juni 2021 in Lopikerkapel en kwam onderweg de heer Van Woudenberg tegen op zijn scootmobiel. Het was mooi weer en de heer Witteveen dacht in het voorbijgaan: “Wat mooi dat deze meneer op deze manier ook van het mooie weer kan genieten.”

Even later hoorde hij een plons ter hoogte van de Prinses Christinabrug bij de Radiolaan in Lopikerkapel. Toen de heer Witteveen terug fietste, zag hij dat de man die hij even daarvoor was gepasseerd met zijn scootmobiel te water was geraakt. De heer Witteveen wilde de hulpdiensten bellen maar moest eerst op zoek naar zijn mobiele telefoon die in zijn fietstas zat. Op dat moment fietste de heer Geurtsen voorbij.

Meer helpende handen

De heer Geurtsen hoorde de heer Witteveen op de brug hard roepen. Hij was al voorbij de brug, maar besloot terug te gaan. De heer Witteveen wees naar de wetering en zei: “Er ligt iemand in het water.”.

Daar zag de heer Geurtsen drenkeling de heer Van Woudenberg en zijn scootmobiel liggen. Op basis van hoe de scootmobiel in het water lag, is de drenkeling waarschijnlijk achterstevoren te water gegaan. Het slachtoffer stond tot aan zijn middel in het water en hield zichzelf staande door over zijn scootmobiel te hangen. Tijdens de bekroning vertelde de heer Van Woudenberg dat hij vanwege de hoge berm eerst over de kop is geslagen voordat hij te water raakte.

De heer Geurtsen had zijn mobiele telefoon wel paraat, belde meteen 112 en ging daarna zonder verder na te denken het water in. Ondertussen zocht de heer Witteveen een straatnaambord om te kijken hoe de betreffende weg heette waar zij zich bevonden.

Drenkeling de heer Van Woudenberg stond tot zijn middel in het water, maar was goed aanspreekbaar. De heer Witteveen stelde hem gerust door onder andere te zeggen dat de hulpdiensten onderweg waren. Ook zei hij dat ze op de hulpdiensten moesten wachten vanwege het erg schuine talud.

Vrachtwagenchauffeur hielp met kraantje en pallet

Kort daarna kwam een vrachtwagen langs. De vrachtwagen­bestuurder, de heer Tol, had een kraan achterop de vrachtwagen staan. Daar haakte hij een pallet aan. De heer Geurtsen klom op de pallet en ging op die manier opnieuw het water in. Daar hielp hij het slachtoffer op de pallet zodat hij uit het water kon worden geholpen.

Ondertussen arriveerden brandweerwagens uit de richting IJsselstein en vanaf de Radiolaan. Ook de ambulance kwam ter plaatse. Toen de brandweer zag dat er al hulp werd geboden, vertrokken zij weer naar een volgende melding. Vervolgens kwam ook de politie ter plaatse. Inmiddels stonden er ook veel kijkers op de kant.

De heer Geurtsen ging vervolgens opnieuw op de pallet het water in om de scootmobiel aan de kraan te koppelen zodat deze uit het water kon worden getild.

De volgende dag hebben de redders van de familie van de drenkeling als dank een mooi boeket bloemen ontvangen.

Corona

Door corona is het helaas niet eerder mogelijk geweest deze bijeenkomst te organiseren. Nu het weer mogelijk is, geven wij de redders graag alsnog de eer die hen toekomt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio