15.7 C
De Bilt

De historische kaasmarkt beleven in Woerden

Woerden – Zaterdag 31 augustus is in Woerden de historische kaasmarkt. Een feestelijke kaasmarkt tijdens de Woerdense Vakantie Week en ook deze keer gaan boeren en handelaren touwtrekken om de laatste 2 cent: winnen de boeren dan brengt de kaas 2 cent meer op, maar zijn de handelaren de sterkste dan hebben deze een meevaller en wordt de prijs 2 cent per kilo lager.

Om 10.30 uur worden de jeugdkoningin en de hofdames van de Woerdense Vakantieweek samen met de burgemeester met brikken van Het Kaaspakhuis naar de kaasmarkt in binnenstad gereden. Bij de kaasbel aan de Meulmansweg worden de prijzen van de boeren-kaaskeuring uitgereikt. Aansluitend wordt de kaasbel geluid en als vanouds wordt er met handjesklappen gehandeld.En rond 12.00 uur wordt met touwtrekken de definitieve kaasnotering gemaakt.

2018 08 25 historische kaasmarkt kerkplein woerden 2
Foto: Alex de Kuiper

De kaasmarkt in Woerden bestaat 133 jaar. Het is de laatst overgebleven boerenkaasmarkt van Nederland. Natuurlijk heeft internet ook de kaasmarkt doen veranderen, maar de handel in boerenkaas is gebleven en bloeit als nooit te voren. Ruim 40% van de Nederlandse kaashandel speelt zich af in de omgeving van Woerden en Bodegraven

Woerden Kaasstad

Niet alleen verstand van de handel, maar ook de passie van vele kaasboeren en boerinnen die met hun ambachtelijk vakwerk streven naar de hoogste kwaliteit, maakt Woerden Kaasstad!

De dag voorafgaande aan de historische kaasmarkt is voor deze zelfkazende boeren een spannende. De beste kazen uit de omgeving worden dan naar het kaaspakhuis aan de Emmakade in Woerden gebracht waar keurmeesters na uitgebreid kloppen, kijken, voelen, ruiken en proeven met elkaar bepaald hebben wie er in welke categorie de beste kaas van het seizoen heeft aangevoerd. Er is deze keer een aparte categorie voor kaasboeren uit de gemeente Woerden, die strijden om “Woerdens lekkerste”

De kaasmarkt in Woerden wordt al sinds 1885 elke zaterdagochtend gehouden. Er is een snelle handel met een traditioneel handjeklap tussen de kaasboeren uit de regio en de marktmeester. De prijzen worden op de authentieke kaasbel geschreven. Dit is een echte kaasmarkt voor kaasboeren uit de regio en ook een toeristische trekpleister.

Op de laatste zaterdag van de schoolvakantie van Midden-Nederland wordt een historische kaasmarkt gehouden in Woerden. Veel mensen nemen de kans waar om daarbij hun klederdracht te dragen. Elk jaar wordt op de eerste zaterdag van juni de eerste graskaas gepresenteerd. De allereerste graskaas wordt geveild. Na het veilen van de eerste graskaas wordt een 125 kilogram zware kaas geveild voor een goed doel. Deze kaas is zo groot als het wiel van een tractor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio