6.7 C
De Bilt

Beleef het beste van het Noorden op Scandinavië-XL

Hoevelaken – Scandinavië fans kunnen zich een weekend lang onderdompelen in hun favoriete landen op het evenement Scandinavië-XL dat plaatsvindt in Expo Hoevelaken. Onder het motto “beleef het beste van het Noorden” komen op zaterdag 27 en zondag 28 oktober alle facetten van de Noordse regio aan bod. Op deze zesde editie worden weer bezoekers uit het hele land verwacht, temeer daar de Noorse bestsellerschrijver Samuel Bjørk op zaterdag zijn opwachting maakt.

Scandinavië-XL is een food, shop en lifestyle weekend. Voorheen werd de beurs in Nijkerk gehouden, maar meer ruimte, meer Scandinavische catering en betere bereikbaarheid per openbaar vervoer waren voor Organisatiebureau B-Event de redenen om over te stappen naar Expo Hoevelaken. Traditiegetrouw biedt de beurs, die altijd in het laatste weekend van oktober plaatsvindt, voor elk wat wils. Tijdens deze zesde editie zijn de zalen van Expo Hoevelaken tot de nok toe gevuld met Scandinavische producten, van woondecoraties tot Zweeds antiek, van delicatessen tot mode en van boeken tot stoere outdoorspullen.

Boeken

Ter gelegenheid van de verschijning van De jongen in de sneeuw is de Noorse bestsellerauteur Samuel Bjørk op zaterdag 27 oktober te gast op Scandinavië-XL in Expo Hoevelaken. Interview hoofdpodium 11-11.30 uur: aansluitend signeren bij boekhandel Roodbeen op de beurs tot circa 13.00 uur. Van de boeken van Samuel Bjørk werden in Nederland en Vlaanderen al meer dan 250.000 exemplaren verkocht. In november 2018 verschijnt zijn langverwachte derde boek met opnieuw het politieduo Holger Munch en Mia Krüger in de hoofdrol: De jongen in de sneeuw.Op zaterdag 11.00 uur is er een interview met de Noorse bestsellerauteur Samuel Bjørk. Aansluitend signeren tot circa 13.00 uur.

Mode

Voor mensen die dol zijn op producten van Scandinavische origine is er genoeg te beleven. Beide dagen is er om 13.00 uur een modeshow van Scandinavische en Baltische mode. Denk aan jassen en laarzen van Ilse Jacobsen, waterdichte jassen en tassen voor dames en heren, een mode uit Letland, Noorse truien en vesten en nog veel meer.

Wonen

De Scandinavische woonstijl is momenteel mateloos populair. Op interieurgebied zijn er prachtige producten te vinden. Serviesgoed, wanddecoraties en Scandinavisch woontextiel van linnen en katoen. Je kunt gerust de hele dag uittrekken, rondstruinen tussen de vele stands met een gevarieerd Scandinavisch aanbod.

Reizen

De Scandinavische landen hebben een magische aantrekkingskracht op avontuurlijke reizigers. De Scandinavië-XL is een goed startpunt voor een vakantie naar deze regio. Tal van organisaties geven acte de présence met hun aanbod van avontuurlijke reizen. Van het huren van een stuga van particulieren tot sledetochten, visvakanties en noorderlicht spotten. Er zijn tal van lezingen over verschillende regio’s en noordse tradities en gebruiken.

Ook de Baltische staten die dit jaar hun 100-jarig bestaan vieren komen aan bod. Naast lezingen over vakanties naar Estland, Letland en Litouwen zijn er ook delicatessen uit die regio. De Estlandse kunstenares Rikka Horn exposeert Estlands folkloristisch handwerk met breien- borduur- en vilttechnieken en geeft een workshop zeepvilten voor kinderen.

Culinair is er veel te genieten, van de allerbeste koud gerookte Sognefjord zalm tot een mini-Scandinavische supermarkt met delicatessen. De Zweedse Ingrid Geel-Nielson heeft een stand met zelfgebakken lekkernijen. Maar uiteraard is er ook culinair aanbod uit Noorwegen en Denemarken. Het oude träslöjd-ambacht is te leren tijdens het evenement. Träsjöld is de traditie van Noorse plattelanders om lepels uit hout te snijden.

Voor kinderen is er veel te doen. Een echte kersttraditie is het versieren van Zweedse koek, pepparkaka. Ook kunnen kinderen zeep inpakken in een jasje van vilt.

Scandinavië-XL is op zaterdag 27 en zondag 28 oktober van 10-17 uur. Entree € 7,50, t/m 12  gratis. Wie voor 26 oktober e-tickets boekt maakt kans op een Fjord Line overtocht www.scandinavie-xl.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio