9.6 C
De Bilt

Bestrijding eikenprocessierups begint

De Bilt Ieder voorjaar zorgen de eikenprocessierupsen voor veel overlast bij mensen.De gemeente De Bilt begint daarom vanaf 26 april preventief met de bestrijding van deze eikenprocessierups. Wanneer precies hangt van het weer af. Door de rupsen preventief te bestrijden, hoopt de gemeente later in het jaar de overlast te beperken. Ook blijft de gemeente later in het jaar reeds ontstane nesten wegzuigen.

bestrijding

Inwoners bij wie in de straat bestreden wordt, ontvingen hierover onlangs een brief. Voor de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups vernevelt een speciaal voertuig een natuurlijke vijand van de rups in de bomen: nematoden. Dit zijn minuscuul kleine aaltjes, die de rupsen in een vroegtijdige fase doden. Deze wijze van bestrijding is onschadelijk voor mens, plant en dier. De loslatende brandharen van de rupsen kunnen met name in juni en juli zorgen voor jeuk en een branderig gevoel wanneer deze in contact komen met de huid. Op eigen terrein zijn inwoners zelf verantwoordelijk voor eventuele bestrijding.

Avond en nacht

De werkzaamheden vinden in twee rondes plaats. Afhankelijk van de weersomstandigheden beginnen we rond 26 april met de bestrijding. Elke geselecteerde eik wordt tweemaal behandeld. De werkzaamheden beginnen na 20.00 uur en lopen door tot maximaal 6.00 uur, behalve in het weekeinde. De werkzaamheden moeten in het donker worden uitgevoerd. De eikenprocessierups gaat namelijk ’s nachts op zoek naar eten (eikenbladeren). Een andere reden is dat nematoden sterven door zonlicht.

Ook nesten wegzuigen

De rupsen maken doorgaans eind mei/begin juni hun nesten. In deze periode hebben de rupsen ook de brandharen die voor overlast zorgen. Een bestrijder, waarmee de gemeente samenwerkt, zuigt deze nesten weg. Daarbij geven we prioriteit aan  de overlast langs een drukbezochte locatie of fietsroute of bij een school, kinderdagverblijf, zorginstelling of sportveld in de buurt.

Natuurlijke vijanden aantrekken

De gemeente zet in op het vergroten van de biodiversiteit en hierdoor ook het aantrekken van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals mezen, gaasvliegen en andere insecten. Dit doet de gemeente door haar bermen ecologisch te beheren. Ook onderzoekt de gemeente welke gazons ecologisch beheerd kunnen worden.

Duurzaam

Als gemeente zijn we er groot voorstander van om ongedierte op een duurzame en milieuvriendelijke manier te bestrijden. Deze werkwijze passen we daarom ook toe bij het bestrijden van de eikenprocessierups.

Meer informatie

Kijk op www.debilt.nl/eikenprocessierups voor meer informatie over de rups en wat u zelf tegen de overlast kunt doen. Of neem contact op met Ton van den Brink van de gemeente De Bilt, bereikbaar via telefoonnummer (030) 228 94 11 of e-mail t.vandenbrink@debilt.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio