19.4 C
De Bilt

Bestuurswisseling bij Stichting Beter Zeist

In augustus heeft Egbert Visscher (voorzitter) het bestuur van Stichting Beter Zeist verlaten. Anton Moll van Charante (secretaris) had zich al eerder teruggetrokken. Wim de Braak was vicevoorzitter en zal nu als voorzitter optreden. Martine Speekenbrink is nieuw in het bestuur en wordt secretaris. Egbert Visscher zal de komende tijd het bestuur nog ondersteunen als adviseur. Er is dus een bestuurswisseling.

Stichting Beter Zeist

Vanaf het ontstaan in 2007 Beter Zeist heeft Egbert in verschillende rollen de organisatie ontwikkeld tot een burgernetwerk van Zeist. Anton heeft hem daarbij lange tijd toegewijd ondersteund. Het unieke van Beter Zeist is de gecombineerde samenwerking van organisaties, groepen en personen. Daarbij gaat het vooral om de onderwerpen woon- en leefomgeving en invloed van burgers. Het algemeen belang staat centraal. De organisatie is niet gericht op persoonlijke, zakelijke of partijpolitieke belangen. Dat komt ook helder tot uitdrukking in de ANBI-status.

Onder zijn stimulerende leiding heeft het netwerk veel onderwerpen aangepakt op het gebied van ruimtelijke ordening, groen, bouwprojecten, verkeersingrepen en invloed van inwoners. Daarvan heeft een aantal succes gehad. Die fungeerden daardoor ook als voorbeeld voor vergelijkbare ontwikkelingen.
Denk aan het behoud van het Sanatoriumbos, het niet uitbreiden van de rode contouren van dorpen, het behoud van de aanblik van Zeist door aangepaste bebouwing (o.a. Utrechtseweg), het onnodig omrijden in Zeist (centrumvisie), het initiatief voor een Geopark Heuvelrug en omgeving, het zorgen voor betrokkenheid van inwoners. Te veel om op te noemen.

Bestuurswisseling

Gezien zijn ervaring met veranderingsprocessen en zijn brede kennis zag Egbert Visscher mogelijkheden voor verbetering op allerlei gebied. Dat gold zowel voor Beter Zeist als op ander terrein. Daarvoor werd hij in 2020 geridderd. Hij blijft als adviseur betrokken bij Beter Zeist en redigeert nog de websites. Ook is hij voorlopig voorzitter van het Platform buurten en dorpen. Stichting Beter Zeist en de bevolking van Zeist zijn hem veel dank verschuldigd.

De aantredende voorzitter Wim de Braak woont bijna 40 jaar in Zeist. Hij is een ervaren bestuurder (in ruste) met ervaring in ruimtelijke zaken, en ook hij heeft grote affiniteit met eigentijdse participatie.
De nieuwe secretaris Martine Speekenbrink is bedrijfsjurist. Daarnaast is zij actief met het Comité ‘Stop de Boskap’ in Huis ter Heide West en was ze, net als Wim de Braak, (succesvol) mede-indiener van burgeramendementen bij de besluitvorming over de Omgevingsvisie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio