31.4 C
De Bilt
vrijdag, 12 augustus 2022

Bewustwordingsactie motorverkeer op de Lekdijk

Wijk bij Duurstede Op zondag 15 augustus heeft de politie samen met de Koninklijke Nederlandse Motoren Vereniging (KNMV) een bewustwordingsactie gehouden. Dat was op de Lekdijk tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede. De actie was gericht op motorrijders, die over deze dijk rijden. Hiermee wilden de politie en de KNMV motorrijders bewust maken van geluidsoverlast, die zij op de dijk veroorzaken. Zij verwachten dat een gesprek met motorrijders helpt om minder geluidsoverlast op de dijk te krijgen. Bijvoorbeeld door minder hard en in een hogere versnelling te rijden.

Waarom deze bewustwordingsactie?

Omwonenden van de dijk klagen al langere tijd over de geluidsoverlast. Er is een paar keer aan de dijk gepost, om een goed beeld te krijgen van de overlast. Motorrijders gebruiken deze route vooral in het weekend om te toeren. Juist in het weekend zijn er ook veel wandelaars en fietsers op de dijk. Naast het harde geluid van veel motoren, maken zij het soms ook minder veilig voor andere gebruikers. Er is nagedacht over hoe hier voor minder geluidhinder van motoren kan worden gezorgd.

Hoe ging de actie?

Deze actie was bedoeld om motorrijders bewust te maken van het effect, dat zij hebben op hun omgeving. Tijdens de actie spraken politie en leden van de KNMV met motorrijders op de Lekdijk. Ook werd het aantal decibels gemeten. Bij 99% van de motorrijders bleek dat in orde te zijn. De gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede steunden de actie. Vlak na het middaguur deden de burgemeesters van de beide gemeenten mee aan de actie.

De beide burgemeesters aan het woord

“Onze gemeente ligt in een prachtige omgeving en we verwelkomen onze bezoekers van harte.” Dit zegt burgemeester Iris Meerts van Wijk bij Duurstede. “Motorrijders weten onze mooie stad ook regelmatig te vinden. Dat geeft soms overlast, vooral in het weekend. Voor mensen die aan en om de Lekdijk wonen, is dat niet prettig. Door met motorrijders in gesprek te gaan, kunnen we hen vertellen welk effect hun rijgedrag heeft op de mensen hier. Daar kunnen zij dan rekening mee houden. We hebben vandaag een paar goede gesprekken gevoerd; dat gaat vast helpen bij het verminderen van de geluidsoverlast.”

Burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug licht toe: “Klachten van inwoners moet je serieus nemen en dit doen we ook met deze actie. Omwonenden en medegebruikers van de Lekdijk ervaren overlast. We vinden het belangrijk, dat inwoners op diverse manieren gebruik kunnen maken van de Lekdijk. Bijvoorbeeld om te recreëren of van A naar B te komen. Het is goed om gebruikers hiervan op een positieve manier bewust te maken. Iedere gebruiker moet veilig over de Lekdijk kunnen lopen of rijden. Met de actie willen we een positief signaal afgeven.”

Verwachtingen na de actie

De politie en de KNMV hopen op minder geluidsoverlast in het weekend. Het zou fijn zijn, als motorrijders door het gesprek stil staan bij de overlast die zij mogelijk veroorzaken. En daarover praten met andere motorrijders. Er is veel winst te behalen voor omwonenden van de Lekdijk. Dat kan eenvoudig als het motorverkeer het rijgedrag verandert (geen lage versnelling blijven gebruiken en minder hard rijden). Wellicht is d

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio