10.2 C
De Bilt

Bij brand geen lift? Of kan het onder voorwaarden? 

Binnenland – “Bij brand geen lift!”, zo luidt al jaren het devies. Maar hoe actueel is zo’n voorschrift met een toename van de hoogbouw en de groeiende vergrijzing? Uit onderzoek van de Brandweeracademie blijkt dat 50% van de mensen die omkomen bij brand, ouder zijn dan 60 jaar. Dit wordt onder andere veroorzaakt, omdat zij slecht ter been zijn.

Oplossingen via een lift?

Zijn er liftoplossingen mogelijk, zodat senioren bij brand wel met de lift kunnen? Of blijft het een no-go? Tijdens het landelijk congres Liftgebruik bij Brand op woensdag 7 november schetsen brandweer, gebouweigenaren, liftenbranche, overheid, adviseurs en Liftinstituut hun visie. Daarnaast worden ook de resultaten van vier recente onderzoeken over een mogelijke evacuatie per lift gepresenteerd. Daaronder een groot ministerieel onderzoek naar aanleiding van kamervragen.

Programma

Wat zijn de risico’s van liftgebruik bij brand? Hoe zou je bestaande liften betrouwbaar kunnen inzetten? Kunnen liften zelf bepalen of gebruik bij brand mogelijk is? En niet onbelangrijk: wat zijn de kosten van de nieuwe oplossingen? Sprekers van de Brandweeracademie, liftenbrancheorganisatie VLR, Liftinstituut en lifttechnisch adviesbureau Eurlicon schetsen de mogelijkheden en onmogelijkheden. (Bekijk het volledige programma.)

Onderzoek

Als voorbereiding op het congres hebben het afgelopen jaar vier onderzoeken plaatsgevonden. Naar aanleiding van kamervragen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onderzoek laten uitvoeren naar de gebruiksmogelijkheden van liften bij brand. Daarbij is zowel naar de bouwkundige, installatietechnische als de organisatorische aspecten gekeken. De resultaten worden voor het eerst tijdens het congres bekendgemaakt.

Onderzoek onder gebouweigenaren

Verder is er onderzoek uitgevoerd onder gebouweigenaren – hoe kijken zij aan tegen liftgebruik bij brand? – en onder het publiek – is men bereid bij brand de lift te gebruiken? Ook de ANBO ondervroeg zijn leden: staat brandveiligheid op de agenda van de VvE of huurdersvereniging? Weet men wat te doen bij brand en kan men op eigen gelegenheid vluchten? De antwoorden op deze en andere onderzoeksvragen worden tijdens het congres gegeven. (Bekijk hier meer informatie over de onderzoeken.)

Inschrijven

Het congres Liftgebruik bij Brand vindt op 7 november plaats in het Figi Theater te Zeist en is bedoeld voor gebouweigenaren (beleggers, professionele verhuurders, woningcorporaties en VvE’s), liftproducenten en -onderhoudsbedrijven, architecten, aannemers, betrokkenen vanuit de overheid, brandweer en deskundigen zoals brandveiligheids-, bouwkundige en lifttechnische adviseurs. Meer informatie over het congres en over inschrijving vinden zij op www.liftgebruikbijbrand.nl.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio