15.1 C
De Bilt

Bijenvolk gemeentehuis haalt 9,5 kg honing

Soest – Van 29 mei tot en met 18 juli stond er een bijenvolk op het balkon van het gemeentehuis in Soest. Het eindresultaat, nadat alle honing uit de honingraatjes was geslingerd: 9,5 kg honing! De prijsvraag werd dit jaar gewonnen door Jacqueline Dessens.

De bijenkast was goed te zien als je over de Dalweg langs het gemeentehuis kwam. De prijsvraag luidde: ‘Hoeveel kg honing verzamelen en maken de bijen tussen 29 mei en half juli in hun bijenkast?’ Het bijenvolk heeft haar nectar onder andere uit de lindebomen langs de Dalweg gehaald. Het eindresultaat, nadat alle honing door Tijn Smits uit de honingraatjes was geslingerd: 9,5 kg honing. 

Over deze opbrengst zegt imker Tijn Smits (tevens voorzitter bijenvereniging Eemkwartier) het volgende: “Het was geen slecht honingjaar voor mij. Ondanks de warme dagen waarop bomen niet zo veel nectar geven, heb ik toch 9.5 kilo honing geslingerd van het volk op het gemeentehuis. Ik denk dat wij hier in de gemeente Soest best boffen met onze groenvoorziening en het beheer. Als je langs de openbare wegen kijkt in Soest, zie je veel verschillende bloemetjes in de bermen staan. Het kan natuurlijk altijd beter, bijvoorbeeld door meer straat en asfalt helemaal weg te halen en grote bomen te laten staan. In onze polders hebben de honingbijen en overige insecten het best zwaar. Dat landschap is vrij eentonig met weinig afwisseling en er wordt nog wel eens kunstmest gebruikt. Biodiversiteit, veel verschillen en overgangen van landschappen zijn, voor insecten, waaronder honingbijen, nu eenmaal belangrijk.”

De winnaar

Van alle schattingen zat die van Jacqueline Dessens het dichtst bij de 9,5 kg. Zij had 7,2 kg geschat. Als prijs ontvangt zij van Tijn Smits een pot lindehoning, verzameld en gemaakt door de bijen van het gemeentehuis.  

Meer informatie

Door de aandacht voor honingbijen in de media, zijn er weer meer mensen die belangstelling krijgen om zelf te gaan imkeren. Wilt u meer weten over het houden van bijen (imkeren) neem contact op met imkersvereniging Eemkwartier via www.imkersverenigingeemkwartier.nl. In 2021 bestaat de Soester bijenvereniging 100 jaar! Heeft u nog oude imkerfoto’s of kent u leuke verhalen over imkers of bijen in Soest? Stuur ze dan naar imkersvereniging Eemkwartier. Dan komt uw foto of verhaal in het jubileumboek dat wordt gemaakt!

Bijenvolk in bijenstal

Geïnteresseerden zijn dagelijks (10.00 tot 16.00 uur) van harte welkom bij historische boerderij het Gagelgat, Birkstraat 107 in Soest. Hier staat sinds 2013 een bijenstal. De stal is door de gemeente geschonken aan het Gagelgat, en wordt beheerd door imkersvereniging Eemkwartier. In de bijenstal staan door het jaar heen ongeveer 8-10 bijenvolken van meerdere imkers van de vereniging. Elk jaar geven de imkers op deze locatie ook imkerwerklessen aan groepen 5 en 6 van het basisonderwijs in Soest. Het lesprogramma is opgenomen in het Jaarprogramma Natuur- en Milieueducatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio