12.4 C
De Bilt

Bijenvolk gemeentehuis haalt slechts 1,5 kg honing

Soest – Vanaf 24 mei tot en met 30 juni 2018 stond er een bijenvolk op het balkon van het gemeentehuis in Soest. Het eindresultaat, nadat alle honing uit de honingraatjes was geslingerd: 1,5 kg honing! De prijsvraag werd dit jaar gewonnen door Yvonne Wijnhof.

Prijsvraag

De bijenkast was goed te zien als je over de Dalweg langs het gemeentehuis kwam. De prijsvraag luidde: ‘Hoeveel kg honing verzamelen en maken de bijen tussen 24 mei en 30 juni in hun bijenkast?’ Het bijenvolk is tot en met eind juni gegroeid in omvang en heeft onder andere haar nectar uit de lindebomen langs de Dalweg gehaald. Het eindresultaat, nadat alle honing uit de honingraatjes was geslingerd: 1,5 kg honing. Dat is niet veel.

Te koud/ te warm

Imker Tijn geeft daarvoor de volgende verklaring: “Ik denk dat het te maken heeft met een zwak bijenvolk. Op het moment dat de linde volop in bloei stond was het veel te warm. Daardoor geven de bloemen geen of minder honingdauw af. En het voorjaar was lang en koud waardoor de bijenvolken zich niet optimaal konden ontwikkelen. Ook heb ik de indruk dat de bijen dit jaar het moeilijk hebben omdat er zo weinig stuifmeel was in het voorjaar. Over het algemeen zijn de imkers wel tevreden dit jaar. Er is wel veel acacia honing geoogst.”

De winnaar


Van alle schattingen zat die van Yvonne Wijnhof het dichtst bij de 1,5 kg. Yvonne had 1 kg en 350 gram geschat. Zij heeft van imker Tijn Smits een pot Soester lindehoning ontvangen.

 

Meer informatie

Door de aandacht voor honingbijen in de media, zijn er weer meer mensen die belangstelling krijgen om zelf te gaan imkeren. Wilt u meer weten over het houden van bijen (imkeren) neem contact op met imkersvereniging Eemkwartier via www.imkersverenigingeemkwartier.nl. In 2021 bestaat de Soester bijenvereniging 100 jaar! Heeft u nog oude imkerfoto’s of kent u leuke verhalen over imkers of bijen in Soest? Stuur ze dan op naar imkersvereniging Eemkwartier. Dan komt uw foto of verhaal in het jubileumboek dat wordt gemaakt!

Bijenstal

Geïnteresseerden zijn dagelijks (10.00 tot 16.00 uur) van harte welkom bij historische boerderij het Gagelgat, Birkstraat 107 in Soest. Hier staat sinds 2013 een bijenstal. De stal is eigendom van het Gagelgat, maar wordt beheerd door imkersvereniging Eemkwartier. In de bijenstal staan door het jaar heen ongeveer 8-10 bijenvolken van 3 imkers van de vereniging. Elk jaar geven de imkers op deze locatie ook imkerwerklessen aan groepen 5 en 6 van het basisonderwijs in Soest. Het lesprogramma is opgenomen in het Jaarprogramma Natuur- en Milieueducatie van de gemeente Soest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio