8.3 C
De Bilt

Nieuwe Biltse kinderburgemeester gezocht!

e Bilt – In 2019 is de Biltse eerste kinderburgemeester, Carmen Braak, benoemd door de gemeenteraad. Doordat door de coronacrisis veel publieke taken kwamen te vervallen, is de benoeming van kinderburgemeester voor Carmen in 2020 met een jaar verlengd. Nu is het tijd voor een nieuwe kinderburgemeester. De gemeente De Bilt is daarom op zoek naar een kinderburgemeester van 10 t/m 14 jaar, die op wil komen voor het belang van de jeugd. De komende weken kunnen kinderen hiervoor solliciteren met een vlog.

De gemeente nodigt alle kinderburgemeesters in spe uit om te solliciteren vóór woensdag 7 juli a.s. Dat kan met een filmpje (vlog) waarin ze zichzelf presenteren en vertellen wat zij willen doen voor de jeugd in gemeente De Bilt.

Stem van de jeugd

Het idee voor een Biltse kinderburgemeester is ontstaan nadat burgemeester Sjoerd Potters in 2018 een brief ontving van een 9-jarige inwoner, met de vraag of er plek is voor een kinderburgemeester.
Burgemeester Potters: “Die plek is er zeker! We doen als gemeente veel dingen die ook van invloed zijn op de jeugd en hun toekomst. Zij mogen nog niet stemmen voor hun volksvertegenwoordiging, maar hun stem moet wel gehoord worden. Met de komst van een kinderburgemeester kunnen we daar wat aan doen.”

Taken kinderburgemeester

De kinderburgemeester is allereerst een vertegenwoordiger van de kinderen die wonen in alle dorpen van de gemeente De Bilt. Daarnaast zal hij/zij met de burgemeester mee gaan naar officiële gelegenheden zoals Koningsdag, Mathildedag, de intocht van Sinterklaas en de herdenking op 4 mei. “Maar we verwachten meer van de kinderburgemeester dan het ‘doorknippen van lintjes’.

We willen dat de kinderburgemeester zich ook hard maakt voor een thema dat leeft onder de jeugd. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid, verkeersveiligheid, onderwijs, sport of de samenleving. De kinderburgemeester krijgt de ruimte om, met ondersteuning, een idee verder uit te werken en zelfs uit te voeren. We verwachten dan wel dat dat idee verder rijkt dan het opknappen van de speeltuin in zijn/haar eigen straat,” geeft burgemeester Potters aan. Het ambt is voor een heel schooljaar.

Carmen: “Superleuke ervaring!”

De huidige kinderburgemeester Carmen Braak: “Ik vond het ongelofelijk leuk en een echte eer om kinderburgemeester van De Bilt te zijn. Ik mocht meerdere malen met burgemeester Potters mee naar speciale gelegenheden. Dat vond ik heel leuk. Pas heb ik koningin Máxima ontmoet tijdens een bijeenkomst in de regio met andere kinderburgemeesters. Dat was wel heel bijzonder! En ik heb ook meegeholpen om voor mijn thema ‘Vernieuwing van speelplekken’ aandacht te vragen. Ik heb meegewerkt aan de inrichting van meerdere speelplekken. Dus ja, eigenlijk wel een superleuke ervaring!”

Sollicitatie en selectie

Kinderen die het ambt van Kinderburgemeester helemaal zien zitten, kunnen met een wervende video solliciteren. De voorwaarden voor deelname en wijze van aanmelden staan op www.debilt.nl/kinderburgemeester. Een selectiecommissie met daarin een gemeenteraadslid, een vertegenwoordiger van het jongerenwerk, een gemeentelijk communicatieadviseur en medewerker kabinetszaken, kiezen uit alle inzendingen drie kandidaten.

Deze drie kandidaten gaan vervolgens op ‘selectiegesprek’. Daar komt een genomineerde kandidaat uit die op ‘sollicitatiegesprek’ gaat bij burgemeester Potters. Bij de gesprekken zijn de ouders of verzorgers ook aanwezig. Nog voor de zomervakantie maakt de gemeente bekend wie de tweede Biltse kinderburgemeester wordt. De kinderburgemeester wordt na de start van het schooljaar 2021/2022 geïnstalleerd in de gemeenteraad van donderdag 30 september 2021.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio