7.3 C
De Bilt

Blootlegging historische muurresten Romeijnsbrug trekt veel bekijks

Oudewater – De vernieuwing van de Romeijnsbrug trekt veel bekijks. Vooral toen archeologen de historische resten van de middeleeuwse IJsselpoort, de Romeijnsbrug en een deel van de stadsmuur onderzochten.

Brug vervangen

De gemeente laat de Romeijnsbrug vervangen. Naar verwachting mogen bootjes rond 1 april weer onder de brug door. Een maand later gaat de vernieuwde oeververbinding open voor alle verkeer.

Archeologen speuren

In opdracht van de gemeente Oudewater speurden archeologen van onderzoeksbureau BAAC en gemeentearcheoloog Esther Mietes naar historische resten van de middeleeuwse IJsselpoort, de Romeijnsbrug en een deel van de stadsmuur. Daar kwamen veel belangstellenden op. Ook burgemeester en wethouders namen een kijkje bij het spitwerk.

02.01 historische tekening romeijnsbrug en omgeving
Historische plattegrond van de Romeijnsbrug en omgeving

Groot bouwproject voor die tijd

Op basis van het onderzoek lijkt het erop dat de middeleeuwse stadspoort, de stadsmuur en de brug in een keer zijn gebouwd. Sjaak Mooren, archeoloog van BAAC: ,,Het moet  voor die tijd een groot bouwproject zijn geweest. De opgegraven resten komen overeen met meldingen in historische bronnen, waarin de stadsmuur wordt genoemd vanaf 1321.’’

Veertiende eeuw

Van de stadsmuur en -poort zijn grote gedeelten teruggevonden tijdens de opgraving. Dat deze muurresten daadwerkelijk in de veertiende eeuw zijn gebouwd, blijkt uit de vondst van talrijke scherven aardewerk bij de muur.

Verdedigingswerken

Mooren: ,,In 1575 waren de verdedigingswerken van Oudewater verouderd en kon de stad makkelijk worden ingenomen door de Spanjaarden. Na de herovering werden de verdedigingswerken naar het zuiden toe verlegd, waardoor de oude IJsselpoort binnen de stadsomwalling kwam te liggen en hiermee zijn functie verloor. Vanaf 1588 werd dan ook het grootste deel van de poort gesloopt. Eén van de torens bleef echter gespaard en ging dienst doen als gevangenis.’’

Beerkelder

De gevangeniskelder – met een omvang van 4 bij 4 meter – met muurwerk van tussen de 140 cm en 170 cm dik zal ruimschoots hebben voldaan aan de eisen van de tijd. Onder de kelder van de gevangenis bevond zich nog een beerkelder. Een stortkoker wijst erop dat elke verdieping in de toren beschikte over een eigen toilet.

Behouden historie

Gemeentearcheoloog Esther Mietes: ,,Alle resten van muren zullen bij de toekomstige nieuwbouw behouden blijven, wat een sterk staaltje van moderne monumentenzorg is.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio