2.6 C
De Bilt

Boa’s voortaan met bodycam de straat op

De boa’s van de gemeente Nieuwegein krijgen voortaan een bodycam mee tijdens surveillances. Een bodycam is een klein apparaat waarmee beeld en geluid opgenomen kan worden en waar een preventieve werking vanuit gaat. Het gemeentebestuur van Nieuwegein heeft onlangs besloten om de cam onderdeel te laten zijn van de standaarduitrusting van de boa’s. De gemeente kiest voor de inzet van cams vanwege de preventieve en de-escalerende werking.

Evaluatie bodycam

Vanaf 14 oktober 2020 dragen vijf handhavers (boa’s) in Nieuwegein als proef een bodycam. De pilot is geëvalueerd en blijkt succesvol. ‘Het dragen van de cam geeft me een veiliger gevoel, een houvast. De mensen met wie ik in aanraking kom zien zichzelf, zodra ik de cam aanzet, op het scherm. Hiermee worden ze direct met hun eigen gedrag geconfronteerd. Je kunt ook wel zeggen dat ze letterlijk een spiegel wordt voorgehouden. In sommige gevallen zien we dat mensen hierdoor bedaren, rustiger worden,’ vertelt Roan, boa bij de gemeente Nieuwegein.

Procedure

De boa’s dragen de bodycams goed zichtbaar en zetten deze pas aan wanneer zij in situaties terecht komen die (dreigen te) escaleren. De boa geeft daarbij eerst een mondelinge waarschuwing dat hij/zij een cam draagt en deze aan zal zetten om beeldopnames te maken. Pas als de waarschuwing niet leidt tot een veilige situatie, schakelt de boa de cam daadwerkelijk in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio