15 C
De Bilt

Bomenbeleid Woerden: meer diversiteit, oudere bomen en grotere kronen

In de gemeente Woerden staan ruim 30.000 bomen. Ieder jaar moet een deel hiervan worden vervangen. Omdat dit het beste kan gebeuren in de herfst en winter worden er de komende maanden op bijna 450 plekken in de gemeente Woerden bomen geplant en gekapt.

Voor het onderhoud en beheer van alle bomen werkt de gemeente Woerden samen met TreeMark Woerden. ,,Samen hebben we plannen gemaakt over wat er de komende winter moet gebeuren om het bomenbestand goed te houden”, zegt wethouder Ad de Regt (openbare ruimte). Hierbij is ook rekening gehouden met de wensen en ideeën die 400 inwoners hebben genoemd.

Veel nieuwe bomen

Op 448 plekken in de gemeente zijn de komende maanden werkzaamheden aan bomen. Er worden 415 bomen geplant op nieuwe plekken. Hierbij zet de gemeente in op diversiteit. Dat is belangrijk, want als ziekten toeslaan bij één bepaalde bomensoort, kan dat tot grote verliezen leiden. Zo bestaat momenteel 17 procent van het bomenbestand uit essen. Dat brengt risico’s met zich mee wanneer deze bomen besmet raken met essentaksterfte.

119 boomsoorten aangeplant in Woerden deze winter

Er worden deze winter 119 boomsoorten aangeplant van 48 verschillende geslachten. De meest voorkomende boomsoorten zijn de iep, de populier, de pruim en de linde. De keuze voor deze boomsoorten is niet alleen gemaakt door de gemeente en TreeMark, maar ook inwoners en belangenorganisaties hebben meegedacht.

Daarnaast moeten er 33 bomen gekapt worden omdat zij in te slechte conditie verkeren. In 28 van de 33 gevallen wordt op exact dezelfde plek een nieuwe boom geplant. Op 5 plaatsen is herplant niet mogelijk en wordt de boom op een iets andere plek geplant. Bijvoorbeeld verder van de stoep af, zodat de boom meer ruimte heeft om te groeien.

Levensduur verlengen 

De gemiddelde levensduur van een boom in een stedelijke omgeving als de gemeente Woerden is ongeveer 40 jaar. Bomen vanaf 40 jaar oud dragen vanwege hun omvang enorm bij aan het klimaat, de biodiversiteit en het straatbeeld. Denk bijvoorbeeld aan verkoeling en het opvangen van regenwater.

Daarom zijn de gemeente Woerden en TreeMark ook bezig om de gemiddelde levensduur van bomen te verhogen. Dit gebeurt door bomen bij aanplant de beste groeiomstandigheden mee te geven boven én onder de grond. ,,Er wordt goed gekeken naar de behoefte van de iedere boomsoort, maar ook naar de plek waar de boom staat”, zegt De Regt. ,,Als we weten dat een straat gemiddelde elke 20 jaar moet worden opgehoogd, is het zonde om een duurzame boomsoort te planten en te investeren om deze boom 80 jaar optimaal te laten groeien.”

Kroonvolume

Behalve de levensduur verlengen, zet de gemeente ook in op het vergroten van het kroonvolume. Dit is het volume van de takken en bladeren in de top van de boom. Bomen met een grote kroon hebben een grotere ecologische waarde en is ook goed tegen hittestress. Daarom zegt het gemiddelde kroonvolume meer dan het aantal bomen in een gemeente. Het gemiddelde kroonvolume per boom is nu 142 m³, maar de ambitie is om dit getal te laten stijgen door goede keuzes te maken bij aanplant van nieuwe bomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio