17.5 C
De Bilt

Bouw van de Centraalbrug begint volgende week in Woerden

Op dinsdag 2 april gaat de bouw van de Centraalbrug in Woerden beginnen. De brug komt naast het Kasteel te liggen en vormt hiermee de hoofdentree van het Defensie-eiland. Over ongeveer 7 maanden moet de Centraalbrug klaar zijn.

Werk gebeurt in fases

De afgelopen weken zijn al voorbereidingen gedaan voor de bouw van de Centraalbrug. De dam is verbreed, zodat het Defensie-eiland bereikbaar blijft tijdens het werk. Dinsdag begint de aannemer, in opdracht van de gemeente, met de aanleg van de omleidingsroutes. Ook wordt het werkterrein ingericht. Op 15 april begint de echte bouw van de Centraalbrug. Dit is in handen van de ontwikkelaar van het Defensie-eiland: de Wasserij CV. Het werk gebeurt in de fases (zie tijdslijn in bijlage).

Centraalbrug is Meer dan een brug

De komende maanden wordt meer gedaan dan alleen de Centraalbrug bouwen. Om de brug goed te laten aansluiten op de centrumring verlengt de gemeente de bestaande kademuren tegenover het Kasteel tot de Prins Hendrikkade. Tegelijk met de bouw van de Centraalbrug wordt ook een verhoogd verkeersplateau aangelegd op het kruispunt Wilhelminaweg/Defensie-eiland/Rijnstraat. Dit verbetert de aansluiting op de centrumring en vergroot daarmee de verkeersveiligheid. Verder legt de gemeente een fietsstraat aan tussen het Kasteel en de Bonaventurakerk en maakt de zandvlakte op het Defensie-eiland plaats voor groen.

“De bouw van de Centraalbrug vormt het slotstuk van het Defensie-eiland”, zegt wethouder Roy Luca. “Nu er toch wordt gewerkt, grijpen we dit meteen aan om de verkeersveiligheid in dat deel van het centrum te verbeteren. Door het verhoogde verkeersplateau en de fietsstraat wordt het veiliger voor alle verkeersdeelnemers.”

Omleidingsroute, éénrichtingsverkeer en opheffen parkeervakken

Tijdens de werkzaamheden blijft het Defensie-eiland bereikbaar. Wel is er een omleidingsroutes nodig voor autoverkeer (zie bijlage). Auto’s die vanaf de Oostdam komen, worden omgeleid via de Rijnstraat, Wagenstraat en Wilhelminaweg. In de Prinses Beatrixstraat en Prins Hendrikkade geldt tijdelijk eenrichtingsverkeer. Om ruimte te maken voor de werkzaamheden, verdwijnen er tijdelijk parkeervakken langs de centrumring. Het gaat om 3 vakken voor het Klooster en 6 naast het Kasteel.

Er wordt gezorgd dat fietsers en voetgangers veilig langs de werkzaamheden kunnen. Voor fietsers komt er een fietspad in twee richtingen langs de centrumring. Voetgangers kunnen gebruik maken van een tijdelijk voetpad.

Maatregelen tegen geluids- en trillingsoverlast

De bouw van de Centraalbrug brengt overlast met zich mee. Om dit zoveel mogelijk te beperken, neemt de gemeente maatregelen. Zo houden sensoren gebouwen in de omgeving goed in de gaten tijdens de klus. Bij teveel trillingen geven ze een waarschuwing af, zodat de gemeente meteen actie kan ondernemen. Om zo min mogelijk geluids- en trillingsoverlast te krijgen, worden de damwanden in de grond geduwd in plaats van getrild. De palen worden niet in de grond geslagen, maar geschroefd.

Informatie voor omwonenden

De gemeente Woerden vindt het belangrijk om omwonenden goed te informeren tijdens het hele proces. In september 2023 zijn zij tijdens een informatieavond op de hoogte gebracht over de werkzaamheden en de planning. Tijdens de werkzaamheden worden zij bij iedere fase per brief geïnformeerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio