13.2 C
De Bilt

Bunker 600 op Park Vliegbasis Soesterberg open voor publiek

Utrechts Landschap heeft een nieuwe expositie in Bunker 600 op Park Vliegbasis Soesterberg. De expositie vertelt het verhaal van de Koude Oorlog en de aanwezigheid van het Amerikaanse 32nd Tactical Fighter Squadron op Soesterberg. De combinatie van uniek erfgoed uit de Koude Oorlog en de tentoonstelling biedt het publiek de mogelijkheid het indringende verhaal van deze periode te beleven. De bunker kan tijdens thema-excursies bezocht worden. Op 9 en 10 september tijdens Open Monumentendag is er vrije toegang.

Thema-excursies

Utrechts Landschap is de trotse beheerder van de voormalige Vliegbasis Soesterberg. De vliegbasis is een kraamkamer van de natuur en een belangrijk onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. Daarnaast is de vliegbasis een van de belangrijkste ensembles van erfgoed uit de periode van de Koude Oorlog. Utrechts Landschap geeft diverse rondleidingen op de vliegbasis, met aandacht voor deze periode.

Om het verhaal van de vliegbasis tijdens de Koude Oorlog periode te verdiepen is, de tentoonstelling in Bunker 600 ingericht. De tentoonstelling [of expositie] is te bezoeken tijdens diverse excursies van Utrechts Landschap. Zowel de ‘Themawandeling Koude Oorlog’ als de ‘Fietsen over de Historische vliegbasis’ bezoeken de expositie. Meer informatie is te vinden op www.utrechtslandschap.nl.  

Bunker 600

Achter een loodzware, meer dan dertig centimeter dikke deur, vind je Bunker 600. Dit is tijdens de Koude Oorlog een Amerikaanse commandobunker. Het indrukwekkende gebouw dateert uit het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw en is bestand tegen alles wat de Russen in die tijd kunnen inzetten: chemische, biologische en zelfs nucleaire wapens. In het geval van een aanval konden hier tientallen personen verblijven. In de bunker kregen straaljagerpiloten instructies. Het commandocentrum kon enige tijd blijven opereren, onafhankelijk van de buitenwereld. Contact ‘met buiten’ verliep via een landline, radio en radar.

Vrije toegang tijdens Open Monumentendag en Koude Oorlog Weekend

Behalve dat de bunker tijdens de thema-excursies bezocht kan worden, is er ook vrije toegang op Open Monumentendag (9 en 10 september, van 11.00 uur tot 16.00 uur).

Locatie

Bunker 600 staat op Park Vliegbasis Soesterberg. De bunker bevindt zich zo’n 250 meter van Entree 4 van de vliegbasis. Navigeer naar de Elandlaan in Den Dolder. Parkeren kan op de Elandlaan. Vanaf de Elandlaan loop je naar Entree 4 van de Vliegbasis (Adres: Hertenlaan 12).

Sponsoring

De expositie is tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van: Vfonds, K.F. Hein Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, Gemeente Soest, Gemeente Zeist, Carel Nengerman Fonds en Utrechts Landschap

Over Utrechts Landschap

Utrechts Landschap beschermt al meer dan 96 jaar natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. We kopen natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties.

De natuurorganisatie beheert inmiddels ruim 5.825 hectare natuur, 25 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden. De meeste gebieden en monumenten zijn open voor publiek. Ons werk is mogelijk dankzij de steun van 36.000 donateurs (Beschermers), 785 vrijwilligers en 80 bedrijfsvrienden. Wilt u meedoen of meegenieten? Kijk op www.utrechtslandschap.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio