5.3 C
De Bilt

Burgemeester Potters (gemeente De Bilt) nieuwe voorzitter van M50-netwerk van middelgrote steden

De Bilt – Burgemeester Sjoerd Potters van gemeente De Bilt is vanmorgen gekozen tot de nieuwe voorzitter van M50. Dat is het netwerk van middelgrote gemeenten in Nederland. Hij neemt het voorzitterschap over van Koos Janssen, de burgemeester van Zeist.

Potters was de afgelopen jaren al lid van het dagelijks bestuur en was binnen M50 verantwoordelijk voor de lobby. Potters: “Het voorzitterschap is een mooie post, maar ook een post die aandacht vraagt. Het brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee.”

Taak om middelgrote gemeenten op de kaart zetten

Want middelgrote gemeenten zoals gemeente De Bilt kampen met verschillende uitdagingen, waaronder personeelstekort, de druk op de woningbouw en de energietransitie. Potters: “De regio is hot. Iedereen heeft het daarover, bijvoorbeeld over de kloof tussen de stad en het platteland. Aan ons de taak om middelgrote gemeenten verder op de kaart te zetten en een luisterend oor te vinden, bijvoorbeeld in Den Haag, maar ook bij de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten, red.).”

M50 in gesprek met Tweede Kamerleden

Potters was de afgelopen jaren binnen M50 ook verantwoordelijk voor de lobby. Dat luisterend oor vinden in Den Haag, gebeurde bijvoorbeeld afgelopen woensdag. Toen waren verschillende burgemeester en wethouders (waaronder Dolf Smolenaers, de wethouder Wonen van gemeente De Bilt) in Den Haag om daar in gesprek te gaan met Tweede Kamerleden.

Overdracht voorzitterschap

De overdracht van het voorzitterschap vond vanmorgen plaats tijdens de Algemene Ledenvergadering van M50. Die werd georganiseerd door gemeente Meierijstad en vond plaats aan in de Cultuurfabriek aan de Noordkade, een industrieel complex in de Oude Haven in Veghel. Een inspirerende omgeving, volgens Potters. “Het is prachtig industrieel erfgoed en het was dus een heel mooie plek voor deze bijeenkomst.

De kracht, trots en inspiratie spatten er vanaf.” Het bood dus ook inspiratie voor de toekomst van M50. “En we moeten ons ook laten inspireren. Het is dan nu wel crisis, maar het is ook belangrijk dat we als middelgrote gemeenten met optimisme en passie naar de toekomst blijven kijken.”

Veel dank aan voorganger Koos Janssen

Over zijn voorganger Koos Janssen, burgemeester van gemeente Zeist: “We mogen Koos ontzettend dankbaar zijn. Hij heeft M50 gebracht waar het nu is. Ik neem nu dan wel het stokje over, maar zonder Koos was er helemaal geen M50 geweest.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio