4.8 C
De Bilt

Burgemeester sluit bedrijfspand in Montfoort

Montfoort – Op 7 juni 2018 heeft de burgemeester van Montfoort een bedrijfspand gesloten voor 12 maanden. De garagehouder heeft nog een voorlopige voorziening aangevraagd bij de rechtbank Midden-Nederland maar deze is door de rechter afgewezen. Uit onderzoek van politie, gemeente en andere instanties is gebleken dat vanuit het bedrijf auto’s werden verhuurd aan personen met criminele intenties. Daarmee faciliteerde het bedrijf ondermijnende criminaliteit. Burgemeester Van Hartskamp: “Mijn maatregel is gericht op het herstellen van de openbare orde door met het sluiten van het pand de toeloop van personen met criminele intenties te stoppen en de daarmee het faciliteren van georganiseerde ondermijnende criminaliteit te stoppen.”

Ondermijnende criminaliteit

Het is algemeen bekend dat criminelen vaak gebruik maken van huurauto’s. Dat gebruik is de afgelopen jaren toegenomen. Criminelen gebruiken vaak voor langere tijd huurauto’s door deze cash te betalen. Daarmee hoeven de criminelen zelf geen auto op naam te hebben. Criminelen die weinig of geen officieel inkomen hebben zorgen er zo voor dat ze geen bezit op naam hebben.
De voorkeur van criminelen voor huurauto’s maakt dat er bij autoverhuurbedrijven regelmatig sprake is van een onwenselijke verwevenheid tussen onderwereld en bovenwereld. Dergelijke autobedrijven hebben een grote aantrekkingskracht op georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Locaties met een dergelijke aantrekkingskracht vormen een risico voor de openbare orde. Het is een ondermijning van de rechtsorde. Burgemeester Petra van Hartskamp- de Jong: “De onderwereld heeft de bovenwereld nodig. Ook burgers en ondernemers moeten zich dat realiseren. Zonder heler geen steler, zonder gebruiker geen dealer. Aan ondernemers wil ik vooral zeggen: blijf alert! Bijvoorbeeld bij contante betalingen. Ook met een gebrekkige administratie bent u zeer aantrekkelijk voor criminelen. Ziet u iets verdachts, meld dit dan bij de politie, gemeente of bij meld misdaad anoniem”

Bestuurlijke maatregel

Sinds december vorig jaar heeft de burgemeester diverse bestuurlijke rapportages van de
politie ontvangen dat de bedrijfsvoering van de onderneming niet op orde was en dat de
ondernemer zich niet aan de regelgeving zou houden. Daarop heeft begin dit jaar een
integrale controle plaatsgevonden. Uit de bestuurlijke rapportage van de politie in combinatie met de controle van de bedrijfsvoering is gebleken dat de ondernemer auto’s verhuurde aan personen met criminele intenties. De uitkomsten van die controle in combinatie met de rapportages van de politie waren voldoende aanleiding voor de burgemeester om het gebouw te sluiten op basis van artikel 2:78 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De rechter heeft in een voorlopige voorziening het besluit beoordeeld en geoordeeld dat de sluiting doorgezet kan worden in afwachting van de bezwaarschriftprocedure. Met het sluiten van het pand wordt de toeloop van personen met criminele intenties gestopt en daarmee wordt de openbare orde hersteld. Ook wordt het faciliteren van ondermijnende criminaliteit aangepakt.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio