-2.8 C
De Bilt

Bushokjes gemeente Zeist nu ook rookvrij

Op Wereld niet-rokendag (31 mei 2022) startte de gemeente Zeist met het invoeren van rookvrije bushokjes. Als eerste zijn de vier hokjes op het busstation aan de Slotlaan aan de beurt. Daarna volgen de overige 92 overdekte haltes.

Initiatief met vervoerders Syntus en Qbuzz

De gemeente Zeist wil met dit initiatief, in samenwerking met vervoerders Syntus en Qbuzz, bijdragen aan een rookvrije generatie. Het rookvrijmaken van de leefomgeving, waaronder bushokjes, staat zowel in het Sport- en Preventieakkoord “Samen naar een gezond en sportief Zeist” als in de mobiliteitsvisie van de gemeente. “Elk kind heeft het recht rookvrij op te groeien. Met speeltuinen, scholen en sportparken zijn we al begonnen. Het moet normaal worden dat plekken waar kinderen komen rookvrij zijn”, zegt Angèle Welting, wethouder gezondheidszorg en sport.

Angele Welting en Wouter Catsburg plaatsen rookvrije zone tegel busstation Zeist
Angele Welting en Wouter Catsburg plaatsen rookvrije zone tegel busstation Zeist – Foto: gemeente Zeist

Rookvrije bushokjes

De rookvrije bushokjes zijn te herkennen aan de Rookvrij-stoeptegel. Ook hangt er in de bushalte een poster om aan te geven dat het een rookvrije zone is. “We willen dat iedereen op een prettige manier met het openbaar vervoer kan reizen. Op deze manier kunnen kinderen en ook degenen die niet in de tabaksrook willen of kunnen staan, ongehinderd met de bus. Ik hoop dat ook bij de haltes zonder hokje mensen nadenken voordat ze een sigaret opsteken”, zegt Wouter Catsburg, wethouder mobiliteit.

Meer rookvrije plekken

Het rookvrij maken van (semi-)openbare plekken is iets waar de gemeente Zeist zich samen met Sportief Zeist hard voor maakt. Bekijk op www.sportiefzeist.nl/rookvrij wat de gemeente nog meer doet en wat u kunt doen.

1 REACTIE

  1. Waarom zou ik sigaretten gaan roken. Je wordt er niet eens Hay, stoned of dronken van. Je stinkt van top tot teen naar een gore asbak en het levert niets positiefs op. Het is puur een bevrediging van een veelal op manipuleerbare leeftijd opgelopen verslaving. Roken zou in het gehele openbare leven verboden worden want alleen zien roken doet roken. Geen jongere heeft in eerste instantie behoefte aan een teug vieze rook in de mond/longen. Door groepsgebeuren van degenen die al eerder die fuik ingezwommen zijn begint steeds weer een nieuwe generatie, en eenmaal verslaafd, bingo voor de criminele tabaksindustrie. Roken is ook geen eigen keus. De sigaret bepaald dat jij niet mag maar moet roken. Daar is heeeeel goed over nagedacht. Afsluitend, denk aan je longetjes, tien minuten onder water is einde verhaal. En dat voor zo’n stinkend prul product. Al zou ik per pakje peuken 10 euro bij krijgen (mits ik het oprook), smeer maar lekker in je haar. Veel plezier ermee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio