Buurtgezinnen.nl ondersteunt overbelaste gezinnen in Scherpenzeel

Scherpenzeel – Op 7 december sneden coördinator van buurtgezinnen.nl Constanja de Vries en wethouder Henk Vreeswijk een taart aan op de Wintermarkt in Scherpenzeel. Dat was het officiële startsein van de samenwerking tussen beide partijen. Sinds kort kunnen gezinnen in de gemeente Scherpenzeel waar het om wat voor reden even niet lekker loopt, een beroep doen op Buurtgezinnen.nl. De gemeente is hiervoor een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Buurtgezinnen.nl. Dit is een onafhankelijke stichting die opvoedondersteuning biedt aan overbelaste gezinnen.

Buurtgezinnen.nl geeft aandacht voor het kind

In iedere gemeente wonen gezinnen die overbelast zijn. Problemen als werkloosheid, ziekte, schulden, relatieproblemen, enzovoort stapelen zich op en worden steeds zwaarder. En dan lukt het niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. De kinderen worden hiervan de dupe. Hun groei en ontwikkeling komen in gevaar en soms zelfs hun veiligheid. Het doel van Buurtgezinnen.nl is om het aantal uithuisplaatsingen in Nederland terug te dringen. Samen met gemeente Scherpenzeel willen zij er voor zorgen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin.

Ondersteuning bieden

Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Steunouders zijn ervaren ouders, die graag een ander helpen. Zij gaan het vraaggezin ontlasten door te ondersteunen bij de opvoeding. Het vraaggezin en steungezin maken onder leiding van Buurtgezinnen.nl samen afspraken over de inhoud van deze ondersteuning. Die ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit de kinderen naar zwemles of sport brengen, ze af en toe een weekend, middag of avond opvangen of een rustige huiswerkplek bieden. Maar ook een vaste dag in de week naar school of het kinderdagverblijf brengen, meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of meedenken over de schoolkeuze.

De keuze voor Buurtgezinnen.nl

In diverse gemeenten verspreid door Nederland is Buurtgezinnen.nl inmiddels actief en de ervaringen zijn ronduit positief te noemen. Reden voor Scherpenzeel om ook met hen in zee te gaan. Wethouder Henk Vreeswijk: “Scherpenzelers helpen elkaar, ook als het even moeilijk is.” Constanja de Vries treedt in Scherpenzeel op als coördinator voor Buurtgezinnen.nl. “Buurtgezinnen.nl is voor mij het verbinden van gezinnen in de hectische tijd van opgroeien en opvoeden. Deze verbinding maakt dat er een gezin een stukje met je oploopt wanneer het in jouw gezin even niet vanzelf gaat. Dat is verrijkend voor beide gezinnen, ik vind het geweldig om mensen en mogelijkheden met elkaar te verbinden.”

 

Actuele informatie van buurtgezinnen is te volgen op Facebook. Voor meer informatie en aanmelding over de werkwijze kijkt u op www.buurtgezinnen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img