10.7 C
De Bilt

‘Buurtgezinnen’ Utrechtse Heuvelrug viert feest

Utrechtse Heuvelrug – Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen, waar het minder makkelijk gaat, aan een stabiel gezin in de buurt.  Buurtgezinnen zorgt ervoor dat kinderen positief opgroeien in hun eigen gezin, versterkt de gemeenschapszin en vermindert beroepsmatige hulp en uithuisplaatsingen. In vijf jaar zijn er ruim 55 koppelingen gemaakt tussen vraag- en steungezinnen.

Buurtgezinnen als steun

Via Buurtgezinnen wordt een gezin, dat wat steun kan gebruiken bij de opvoeding van de kinderen (vraaggezin), gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezin). Zo krijgen kinderen extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en vanzelfsprekend. Zo ook bij Hanneke en Jeroen, waarvan de twee zoons studeren en op kamers wonen . Zij zijn sinds september één jaar als steungezin gekoppeld aan het gezin van Nina en Ruben. Genoeg reden dus voor bloemen en een lekkere taart.

Utrechtse Heuvelrug

Wethouder Chantal Broekhuis, Laura van Voorst (beleidsmedewerker van de gemeente Utrechtse Heuvelrug) en Eefje Becker (coördinator ‘Buurtgezinnen’ in de gemeente Utrechtse Heuvelrug) vierden dit feestje met de gezinnen mee.  ‘Het is van onschatbare waarde dat gezinnen klaar staan en hun warmte, gezelligheid en tijd delen met gezinnen die deze steun om welke reden dan ook nodig hebben. Het is een verrijking voor iedereen’, aldus wethouder Chantal Broekhuis.

Iedere woensdagmiddag er even tussenuit

Micah, de 10-jarige zoon van Nina en Ruben komt al een jaar lang iedere week op woensdagmiddag naar Hanneke en Jeroen. En in de zomervakantie mocht hij met zijn broertje komen logeren, zodat Nina en Ruben een keer samen op pad konden. Het steungezin woont op een boerderij met veel buitenruimte en rust. ‘Ik ben altijd erg blij als hij komt: zo vertelt Hanneke.

“Natuurlijk omdat het gezellig is en omdat ik dan een paar extra handen heb. Hij mag intussen – uiteraard met toezicht – op een tractorgrasmaaier rijden, helpen met het verzorgen van alle dieren, houten palen in de grond slaan met een grote hamer en ga zo maar door. Fantastisch al die hulp.” “Sinds Micah bij het steungezin komt heeft hij zoveel meer zelfvertrouwen. We zijn heel blij met het steungezin!”, aldus Nina.

Goed voor thuissituatie en school

Nina en Ruben merken, dat hun zoon rustiger is thuis en ook op school gaat het beter. Hanneke en Nina drinken vaak ook een kopje thee bij het halen en brengen en bespreken dan opvoedingsdilemma’s en uitdagingen. Er is meer lucht gekomen in het vraaggezin, waardoor er meer energie over is als hun zoon thuis. Zo genieten ze als gezin weer van elkaar. Er is een waardevol contact tussen twee gezinnen ontstaan.

Aanmelden?

Kun je als gezin ook wat steun gebruiken? Buurtgezinnen helpt je graag met het vinden van een steungezin die bij jullie past. Je kunt je aanmelden via www.buurtgezinnen.nl. Ook steungezinnen kunnen zich hier aanmelden. Meer informatie kun je opvragen bij Eefje Becker (06-42154716 of eefje@buurtgezinnen.nl)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio