15.6 C
De Bilt

Coalitie Woerden blokkeert onafhankelijk onderzoek naar eigen financiën gemeente

Woerden – Tijdens de begrotingsraad van afgelopen donderdag 4 november bracht de fractie van Woerden&Democratie een amendement in dat oproept om voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart aanstaande een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de financiële situatie van de gemeente Woerden. Alle financiële seinen staan op rood maar hoe ernstig de situatie werkelijk is maakt het college niet bekend.

Wethouder de Regt ontraad amendement

Zo heeft het college de raad niet laten weten dat uit een vergelijking van de jaarrekeningen 2019 van alle Nederlandse gemeenten, door de VNG, bleek dat Woerden een van de 54 gemeenten is die onder een 6 scoorde en met een 4 zelfs aan de onderkant bungelt. De daar op volgende jaarrekening 2020 en de najaarsrapportage 2021 laten ook slechte cijfers zien.  Het amendement werd door financieel wethouder de Regt namens het college ontraden omdat de effecten van de Strategische Herorientatie pas op lange termijn zichtbaar zijn.

Coalitieleider CDA geen trek in onafhankelijk onderzoek

Coalitieleider CDA Woerden liet via woordvoerder van Meijeren weten ook geen interesse te hebben in onafhankelijk financieel onderzoek. Daarop volgde een levendig debat in de raad en kwamen er drie smaken aan de orde: 1. Geen onderzoek, 2. Onderzoek door de eigen financiële organisatie, 3 Extern financieel onderzoek. Daarover zal in de auditcommissie verder worden gesproken, waarbij de gemeenteraadsverkiezingen steeds dichter bij komen en extern onderzoek steeds moeilijker voor de gemeenteraadsverkiezingen afgerond kan worden (vertragingstactiek).

Wil zittende macht wachten tot na verkiezingen?

Blijkbaar heeft de zittende macht er belang bij dat de waarheid niet boven tafel komt. Woerden&Democratie vindt het ongelofelijk dat de lokale media tot op heden nog geen aandacht aan dit thema (oproep onafhankelijk financieel onderzoek) heeft besteed. Alle beloften in verkiezingsprogramma’s vallen of staan met de financiële situatie van de gemeente.

Kiezer verdient duidelijkheid vooraf

Partijen kunnen van alles beloven, maar als er onduidelijkheid is over de financiën van de gemeenten dan zullen kiezers na de verkiezingen wellicht teleurgesteld afdruipen. Wij denken dat de lokale media een belangrijke taak heeft in het informeren van onze bewoners en wij vinden het opmerkelijk dat dit door u niet aan de orde wordt gesteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio