19.2 C
De Bilt

Utrecht – Op donderdag 11 oktober a.s., Coming Out Dag, presenteert COC Midden-Nederland de Regenboog Monitor 2018. De monitor is een voortgangsrapportage over de in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen getekende Regenboog Stembusakkoorden. Hierin zal worden beoordeeld of er in de 26 gemeenten waar een akkoord werd getekend het afgelopen halfjaar actie is ondernomen na het tekenen hiervan.

gemeenteraadsverkiezingen

In de weken voor de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart werd in maar liefst 26 gemeenten het Regenboog stembusakkoord van COC Midden-Nederland getekend. Met het ondertekenen van het akkoord beloofden de politieke partijen zich in te zetten voor de lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans- en intersekse personen in hun gemeente. Ruim een halfjaar na ondertekening en de verkiezingen komt het COC met een eerste tussenstand om in kaart te brengen waar politici al werk hebben gemaakt van hun beloften.

Akkoorden

“We hebben bij het ondertekenen van de akkoorden heel duidelijk gezegd dat het ons niet ging om een verkiezingsstunt en dat we de vervolgacties kritisch zouden gaan volgen. Daarom komen we op 11 oktober met een eerste beoordeling. We snappen heel goed dat het moeilijk is om nu al alle punten uit het akkoord gerealiseerd te hebben, maar we hopen toch dat er eerste stappen zijn gezet”, aldus Simon Timmerman, voorzitter COC Midden-Nederland.

COC Midden-Nederland doet zelfstandig onderzoek om te komen tot de beoordeling in de Regenboog Monitor 2018. Ook alle ondertekenaars zijn inmiddels gevraagd om input te leveren hiervoor. De presentatie van de eerste Regenboog Monitor is op donderdag 11 oktober, Coming Out Dag. Tijd en locatie zullen op een later tijdstip worden bekendgemaakt.

Coming Out Dag

Op Coming Out Dag, die jaarlijks op 11 oktober plaatsvindt, wordt aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel, trans- of intersekse persoon (LHBTI) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming-out. Coming Out Dag vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten. In 2009 riep de toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk de datum 11 oktober ook voor Nederland uit tot Nationale Coming Out Dag, om daarmee de sociale acceptatie van LHBTI’s te bevorderen. Sindsdien worden op die datum in diverse steden activiteiten georganiseerd.

COC Midden-Nederland

Het COC komt al sinds 1946 op voor de belangen van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI). Sinds 18 januari 1950 is het COC ook in de regio Utrecht actief. Eerst onder de naam COC Utrecht en later onder de naam COC Midden-Nederland. COC Midden-Nederland is lid van de federatie van COC’s en is actief in de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunnik, Bunschoten, De Bilt, De Ronde Venen, Eemnes, Houten, IJsselstein, Leusden, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg, Zeist, Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp, Wijdemeren, Culemborg, Nijkerk en Scherpenzeel. Meer informatie op www.cocmiddennederland.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio